Atelajele vedete la ziua Cefei

3Comentarii
Atelajele vedete la ziua Cefei
CEFA – Eleganţa este ceea ce caracterizează întrecerile de atelaje. Considerat drept operata sporturilorecvestre, atelajul e un sport costisitor. Cu toate acestea, întrecerea de la Cefa, ocazionată de Zilele comunei, a adus la start nu mai puţin de 30 de competitori: 20 din Ungaria şi 10 din Bihor.

În Bihor parcticanţi ai atelajelor sunt la Cefa, Săcuieni, Diosig, Sălard. Din cei 30 de competitori unul singur a fost român.

Un sport costisitor

Conducerea de atelaje este una din cele mai vechi ramuri sportive. Întrecerile carelor de lupta din antichitate au fost descrise de Homer Iliada .Jocurile olimpice din antichitate au la origine întrecerea dintre carele de lupta a doi domnitori greci: Oinomas şi Pelops.. Pe frontispiciul de răsărit a templului de pe Olimp se poate vedea basorelieful cu pregătirile concurenţilor. „De-a lungul vremurilor s-au perfecţionat stilul englezesc şi stilul unguresc. Stilului englezesc îi este caracteristic faptul că trăsurile lor sunt mai înalte, conducătorul este aşezat la înălţime, mult deasupra nivelului cailor, iar mânuirea hăţurilor în mâna driverului s-a adaptat acestei poziţii. Harnaşamentele sunt mult mai grele, caracterizate de hamuri tip jug ornate cu lanţuri, catarame. Driverul are costum elegant cu joben iar omul de cai, „groom”-ul, mantouri lungi roşii sau negre, cizme de călărie iar pe cap joben sau toca. Stilului unguresc îi sunt specifice trăsuri mai joase şi mai uşoare. Conducătorul este aşezat mai aproape de nivelul cailor, caii poartă harnaşamente mai uşoare cu pieptar cu ornamente din piele. Conducătorul acestor trăsuri poartă costum cu pălărie uşoară, iar „kocsis”-ul costum popular sau uniformă de husar. Acest stil s-a răspîndit şi la noi. Pentru femei, pe lângă costum şi şorţ este specifică şi pălăria ca accesoriu al echipamentului”, spune Nicolae Nistor, câştigător al cursei de atelaje. Cunoscut în zona Cefa, şi nu numai, ca proprietar al Hanului pescăresc Cefa, Nicolae Nistor iubeşte caii de când se ştie. De doi ani are şi o hergelie de cai de rasă. „Este un sport costisitor. O trăsură costă între 3.500 euro şi 10.000 de euro. Aici nu sunt trăsuri de 10.000 euro. Ele sunt făcute în Ungaria. Cel mai bine se pretează la acest sport lipiţanii. Ei trebuie antrenaţi zilnic, trebuie să primească vitamine pentru elasticitatea tendoanelor, primesc porţii de mîncare, au regim de atlet. Mobilitatea este calitatea care se încearcă să li se dezvolte. Atunci cînd calul ia viraj, trebuie să se încovoaie după obstacol, să aibă aderenţă să nu facă acel salt cu picioarele din faţă”, spune Nicolae Nistor.

Din tată-n fiu

În concursul de la Cefa, unul fără o miză, ci mai mult un concurs „pritenesc” a participat şi Paula Nistor, fiica lui Nicolae nistor de 11 ani.

În Ungaria, atelajul este un sport naţional, mai popular ca fotbalul. Aşa se explică şi numărul mare de participanţi de la Cefa. Se organizează etape de campionat la care participă peste 100 de atelaje.Unul dintre cei mai cunoscuţi participanţi la problele de atelaje a fost deputatul bihorean Rákóczi Lajos. El a fost prezent la Cefa pentru a-şi susţine fiul, pe Rákóczi Gergo care activează la Drosera Carei, deţinător a unui important palmares european la atelaje.
Veronica Bursasiu3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor