Atelier auto suspect de poluarea Crisului

Atelier auto suspect de poluarea Crisului
O nouă deversare a afectat marţi Crişul Repede în aval de zona Silvaş – Dragoş Vodă, alertând Direcţia Ape Crisuri Oradea şi Garda de Mediu Bihor. După ce o semi-poluare de acelaşi gen s-a resimţit şi pe 14 martie 2006, în aceiaşi zonă a Podului CFR, specialiştii de la DA Crisuri bănuiesc că e vorba de un atelier auto care nu îndeplineşte normele de mediu.

„Am primit două sesizări privind «curcubeele» apărute pe oglinda apei între Podurile CFR şi Ferdinand astfel că specialiştii noştri au făcut două deplasări pentru a preleva probe. Laboratorul DA Crisuri poate furniza doar în 24 de ore rezultate privind originea substanţelor deversate astfel că vom şti mai exact ce s-a întîmplat miercuri după-amiază sau seară. Şi în 2006 a mai apărut o problemă similiară în aceiaşi zonă, iar atunci rezultatele laboratorului au indicat substanţe reziduale de la un atelier auto sau un atelier mecanic. E posibil ca ploaia sau apa de la spălări auto să fi antrenat uleiuri de motor în canalizare de unde a ajuns în Criş. Dacă se confirmă ipoteza se vor întreprinde controale la atelierele din zonă”, ne-a declarat miercuri dimineaţă purtătorul de cuvânt al DA Crisuri, Anca Mihociu.

Seria de controale de mediu va fi întreprinsă de comisarii Garzii de Mediu.

 „Irizaţiile observate marţi în aval de Podul CFR sunt relativ uşoare nefiind un pericol în sine. Însă irizaţiile respective ne sesizează un potenţial de poluare care trebuie identificat şi prevenit.”, a completat comisarul şef al Garzii de Mediu Bihor, Gheorghe Ratiu.

Mai notăm că în amonte de zona Dragos Voda, vizavi de Plastor, e o staţia de rezervoare petroliere de mare capacitate. Însă deversarea nu provine de la ele.

De asemenea, experţii de mediu mai au în vedere, îndeosebi vara, fenomenul spălatului de covoare pe malurile betonate ale Crisului Repede în zona blcourilor din Dragos Voda.

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !