„De prin cămări adunate… şi la lume prezentate” a fost numele concursului la care au participat, joia trecută, copiii de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 28 din Oradea. Concursul a presupus pregătirea şi prezentarea produselor tradiționale românești, specifice toamnei. Evenimentul a fost inclus în agenda proiectului educațional „Tradiție, moștenire și simțire românească”, ediţia 2019.
„Concursul s-a adresat părinților, bunicilor și copiilor înscriși în grădinița noastră, precum și cadrelor didactice din unitate sau partenere în proiect”, a explicat educatoarea Mioara Adela Horga, unul dintre coordonatorii de proiect.
Competiţia s-a desfăşurat pe două secţiuni: preparate sărate (zacuscă, tocană de legume, sosuri, murături, ketchup, bulion etc.), respectiv deserturi (magiun, dulcețuri, compoturi, siropuri, prăjituri etc.).
Prin acest concurs, iniţiatorii lui şi-au propus să-i apropie pe copii de mâncarea tradiţională românească, să-i încurajeze să gătească singuri diverse preparate, să promoveze tradițiile culinare românești, precum şi să consolideze și să valorifice sentimentul de identitate locală și culturală în comunitate.
Cântec şi joc
Atmosfera de sărbătoare a toamnei, a tradițiilor culinare românești, a fost întreținută de cântec, joc și voie bună, cu susținerea generoasă a invitaților speciali și parteneri în proiect: Ansamblul Folcloric „Crișana” Oradea (condus de instructor prof. Adrian Balog), îndrăgita interpretă de muzică populară Antonela Ferche-Buțiu, alături de elevele sale Romina Suciu şi Paula Ţenţ, de la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea. Copiii au avut plăcerea să participe la ateliere de gătit şi au creat o lume „animaterra” din fructe și legume de toamnă.
„Expoziția de artă culinară a îmbrăcat și un scop caritabil. Participanții au degustat, iar doritorii au putut să achiziționeze specialități preparate cu măiestrie de cadrele didactice și părinți. Produsele prezentate în concurs, precum și cele expuse, vor ajunge la familii nevoiașe din apropierea orașului, alături de alte produse alimentare”, a explicat Adela Horga.
Creativitatea, dar şi calitatea şi gustul preparatelor, au fost apreciate de un juriu alcătuit din părinţi, profesori, bucătari, dar şi inspectori şcolari.
Toți concurenții au primit diplome de participare și surprize din partea organizatorilor.
Foto: Ionuţ Sabaduş
Concursul s-a bucurat de succes
Premii:
Sect. I: PREPARATE SĂRATE
Premiul I: Stanca Simona (murături)
Premiul II: Pârcălab Crina (castraveți murați)
Premiul III: Borși Maximilian (murături asortate)
Mențiune: Săbăduș Ștefania (murături)
Sect. II: DESERTURI
Premiul I: Spătariu Simona (brânzoici)
Premiul II: Jurcuț Valentina (prăjitură cu măr)
Premiul III: Șerfezi Erika (plăcintă cu dovleac)
Mențiune: Marian Marcela (gomboți cu prune)
Citiți principiile noastre de moderare aici!