Atelierul mâinilor de aur

1Comentariu
Atelierul mâinilor de aur
DEVA – Curaj, voinţă şi un mic sprijin material. De aceste lucruri au avut nevoie un grup de oameni cu handicap pentru a deschide, în incinta Asociaţiei Handicapaţilor Neuromotori din Deva, un atelier de croitorie.

Micuţa croitorie, constituită sub forma unei unităţi protejate, şi-a deschis oficial porţile în 1 martie. „Ideea a pornit de la faptul că multe persoane cu handicap nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă. Am vrut să le oferim şansa de a avea o slujbă şi de a câştiga un venit cu care să se poată întreţine, pentru că ajutorul primit de la stat e foarte mic”, a declarat Felicia Oprişan, membră a asociaţiei şi coordonatoare a centrului.


În încăperea mică, dar luminoasă, muncesc cinci persoane. Fiecare are responsabilităţi bine stabilite, în funcţie de handicapul de care suferă. Proaspeţii angajaţi spun că au încercat în zadar să-şi găsească un loc de muncă într-o firmă în care ar fi lucrat alături de persoane sănătoase. „Anul trecut am primit de la AJOFM repartiţie la o fabrică în Hunedoara. Am mers la servici, dar norma era prea mare şi nu puteam face faţă. Acum lucrez aici, deocamdată sunt în săptămâna de probă, dar îmi place foarte mult munca pe care o fac”, spune Maria Hegheduş, o tânără de 24 de ani, din Simeria, care are un picior amputat. Într-o situaţie asemănătoare se află şi Rodica Stanciu, din Brad, care lucrează la atelier încă din prima zi. Ea are, din naştere, o mână amputată, dar asta nu a împiedicat-o să muncească toată viaţa. „Eu de meserie sunt contabilă, am şi lucrat la un moment dat cinci ani în domeniu. De un an şi jumătate îmi caut de lucru. E foarte greu, pentru că patronii preferă să plătească taxe suplimentare la stat decât să angajeze persoane cu handicap”, spune femeia.


Angajaţii atelierului au deja contracte de livrare a lavetelor cu mai multe firme din judeţ, aşa încât lunar trebuie să producă minim 8.000 de şervete de diferite dimensiuni. Obiectivul stabilit este însă de 10.000 de bucăţi, iar lucrătorii cred că îl vor îndeplini curând, pentru că materialel cu care lucrează sunt de foarte bună calitate. Cei care sunt interesaţi să cumpere produse din micul atelier sau să ajute la buna desfăşurare a activităţii o pot face zilnic la sediul asociaţiei, din clădirea ITM. În plus, persoanele juridice au şi avantaje dacă achiziţionează aceste produse. „Firmele cu peste 50 de muncitori trebuie să angajeze şi patru persoane cu handicap. În caz contrar sunt obligate să plătească la stat contravaloarea a patru salarii minime pe economie. Dacă însă cumpără produse de la noi, sunt scutiţi de 50 la sută din această sumă”, a precizat Toader Coman, şeful atelierului.

Irina Chiroiu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor