Atentat la Casa de Cultură

Atentat la Casa de Cultură
DEVA – Manifestările exprimate prin arta grafitti au devenit din ce în ce mai vizibile şi în municipiul de la poalele Cetăţii. Nu există cartier al Devei în care tinerii temerari să nu aibă un colţişor de clădire pe care să-l folosescă pentru grafitti.

Din păcate mulţi dintre aceşti tineri certaţi cu legea nu ţin cont ce clădire murdăresc. Spunem că murdăresc pentru că despre grafitti-urile din Deva nu se poate afirma că sunt artă. Urban – cultura se manifestă şi la Deva la fel ca în alte oraşe ale ţării. Să nu mai vorbim despre marile metropole ale lumii. Zidurile clădirilor inscripţionate cu grafitti dau senzaţia de disconfort, însă atunci când exprimările de tip grafitti sunt făcute artistic, ele sunt admirate. Una din clădirile însemnate abundent cu grafitti este chiar o instituţie de cultură a municipiului. Casa de Cultură “Drăgan Muntean” suferă enorm de pe urma acestor activităţi murdare a unor tineri.

 

Directoarea instituţiei, Lia Mlădiţa Filip Vlasu, spune despre acest fenomen nedorit: “Munca pe care instituţia nostră o duce, pentru a înlătura desenele de pe zidurile clădirii, este o muncă de Sisif! De ani de zile zugrăvim zidurile cu pricina, facem plângeri la Poliţia Comunitară, la Primărie, la Jandarmerie, dar totul este în zadar! Fenomenul nu poate fi stopat pentru că oricât se păzesc aceste ziduri nu reuşim să-i prindem asupra faptei! În plus mai avem de păzit şi boschetarii din zonă dar şi pe cei care urinează pe ziduri!”

 

O altă problemă ridicată de conducerea Casei de Cultură Deva este şi cea a rollerilor care deranjează prin prezenţă şi zgomot. Aceştia se adună în acelaşi loc şi deranjează şi locatarii blocurilor vecine. Directorul executiv al Poliţiei Comunitare din Deva, Cristian Cioflica, spune: “Nu-i putem prinde doar dacă îi urmărim. În plus, nu ne semnalează nimeni ceea ce se întâmplă! Nu am primit reclamaţii, dar pentru aşa ceva tinerii pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1000 de lei.”

 

Grafitti este o metodă de exprimare la modă. Tinerii se cred cool dacă fac aşa ceva şi poate că nu ar trebui să le fie îngrădit acest drept. Chiar şi directoarea Casei de Cultură din Deva este de părere că edilii ar trebui să asigure un spaţiu adecvat pentru manifestarea fenomenului grafitti şi pentru parcticarea sportului extrem pe role.

Sanda Bocaniciu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !