Atenţie angajatori! Vine canicula!

De Dan Birta
Reactualizat la:
5Comentarii
Angajatorii trebuie să asigure protecţia angajaţilor pe timp de caniculă
Angajatorii trebuie să asigure protecţia angajaţilor pe timp de caniculă
ITM Bihor va intensifica controalele în ceea ce priveşte respectarea prevederilor OUG 99/2000 pe timp de caniculă.

Având în vedere că în perioada iunie – septembrie 2017, pe teritoriul României sunt prognozate de către Administraţia Naţională de Meteorologie temperaturi ridicate extreme, în perioada care urmează, ITM Bihor va lua măsuri de intensificare a controalelor la angajatori. Se se va urmări modul de respectare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

„În sensul Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc +37°C sau, care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel”, transmite Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.

Măsuri minimale

În conformitate cu prevederile ordonanţei menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în OUG nr. 99/2000: reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.”, precizează şeful ITM Bihor

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să asigurare examenul medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute. De asemenea, trebuie să asigure primul ajutor transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate.

După posibilităţi, persoanele cu afecţiuni sau care au contraindicaţii privind munca la temperaturi înalte, vor fi trecute în alte locuri de muncă sau vor avea programul de muncă redus.

Pentru nerealizarea măsurilor prevăzute mai sus se vor aplica, acolo unde este cazul,sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor