Atenție! Beneficii şi riscuri de la carnea de miel

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
4Comentarii
Atenție! Beneficii şi riscuri de la carnea de miel
Bihorenii sunt puşi în gardă de către doctorii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor vizavi de consumul de carne din miel.

În urma analizelor de laborator efectuate, 100 grame de carne de miel au o valoare calorică ridicată de 200 – 300 kcal şi un conţinut ridicat de potasiu, spun medicii DSP Bihor. Organele (în special ficatul), dar şi carnea, conţin foarte mult fier, care se absoarbe foarte uşor, zinc şi carnitina cu rol energetic şi cantităţi mici de calciu, acidu folic şi vitamina E. Are un conţinut de proteine ridicat dar şi multe grăsimi saturate (80 mg de colesterol la 100 grame), detaliază doctorii.

Doctorii DSP avertuizează bihorenii despre faptul că la persoanele predispuse genetic (cu boli preexistente) dar şi la cei ce consumă excesiv, carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kg sau sub 9 săptămâni poate produce o serie de probleme de sănătate. În situaţia în care starea generală este alterată, doctorii recomandă adresarea la cea mai apropiată unitate medicală cu program permanent pentru cazurile urgente în scopul examinării medicale şi instituirii precoce a tratamentului adecvat.

Consum moderat

– conţinutul ridicat de colagen bogat in oxipurine: este greu digerabil iar excesul creează probleme cum ar fi:  atac de gută, la cei suferinzi deja, şi boli gastro-intestinale şi hepato-renale, la cei predispuşi unor asemenea afecţiuni (cu hiperuricemie);

– conţinutul scăzut de fibre alimentare: recomandăm consumul în asociere cu legume pentru a preveni constipaţia; stufatul sau drobul trebuie sa aibă cat mai multa verdeaţă şi orez;

– conţinutul crescut de lipide: are risc aterogen, în special la cei cu boli cardiovasculare, sau risc de colici biliare, pancreatită;

– conţinutul crescut de proteine: predispune la alergii.

Atenţie la preparare!

DSP Bihor recomandă cetăţenilor respectarea şi a următoarelor măsuri pentru consumul cărnii de miel:

– în cazul preparării ciorbelor, adăugarea cărnii doar in momentul fierberii şi, pe cât e posibil, folosirea cărnii de la miei de 10-14 kg;

– prepararea cărnii de miel înăbuşita sau preparată pe grătar, evitându-se pe cat posibil prăjelile, iar stufatul trebuie sa conţină cat mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele vor ajuta prevenirea constipaţiei.

– evitarea asocierii cărnii de miel cu pâine, mămăligă sau paste; ea trebuie asociată doar cu legume.

– la achiziţionare, verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare.

– nu cumpăraţi şi nu folosiţi pentru preparare şi consum carnea de miel care a fost depozitată la temperaturi mai mari de patru grade Celsius.



4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor