Atenție! Buletinele s-ar putea schimba! Vezi aici cum vor arăta noile acte de identitate

De Oana Farcas
Reactualizat la:
26Comentarii
Atenție! Buletinele s-ar putea schimba! Vezi aici cum vor arăta noile acte de identitate
Românii ar putea avea buletine noi datorită unui nou proiect de lege prin care parlamentarii solicită schimbarea actului de identitate.

Dacă legea deputatului Mihai Aurelian va fi adoptată, românii vor avea documente de identitate asemănătoare celorlați cetățeni ai Uniunii Europene. Actul de identitate de tip european va fi de dimenisunea unui permis auto sau a unui card bancar și va avea măsuri de siguranță sporite.

Aplicarea elementelor noi de protecţie, a materialelor şi a tehnologiei performante vor reduce la minimum posibilitatea falsificării documentelor şi confecţionării acestora în afara conturului de producţie specializat, dau asigurări autorii proiectului de lege.

Conform proiectului de act normativ, în noile buletine, românii vor avea trecut numele, ca și acum, codul numeric personal, grupa sanguină, dar și faptul că posedă sau nu permis de conducere auto și numărul asigurării sociale. În schimb, dintr-o măsura de protecție, adresa nu va mai fi trecută pe cartea de identitate.

„O problemă stringentă o reprezintă opțiunea emiterii cărții de identitate, conferind posibilitatea cetățeanului care solicită noul document de a alege o carte de identitate care să nu conțină CIP-ul de memorie, respectând convingerea religioasă a fiecărui român care nu dorește să posede un astfel de document care sa aibă incorporat un astfel de CIP. O altă chestiune este dată de includerea în cadrul documentului a datelor privind asigurările sociale, dar am adus în atenția oficialului Guvernului rugămintea de a studia eliminarea adresei de domiciliu din motive de siguranță personală.

În ultimii ani, au existat foarte multe cazuri de cetățeni români victime ale rețelelor de trafic uman sau tinere amenințate, sechestrate, persoane ale căror documente de identitate au fost confiscate de către capii rețelelor de crimă organizată, ceea ce oferă infractorilor deținerea datelor cu privire la domiciliul părinților, a familiei, ușurând astfel acestora punerea în aplicare a planului de amenințare, șantaj și constrângere a acestora, terorizând și distrugând sute de mii de familii.

De asemenea, inclusiv cetățenii români din străinătate, tot în sensul protecției datelor personale în privința domiciliului, sunt reticenți în a fi expuse cât mai multe informații personale, iar ca argument în plus în beneficiul cetățenilor, eliminarea adresei din document servește tocmai pentru a evita preschimbarea acestuia ori de cate ori când un cetățean își modifică adresa de domiciliu, ceea ce înseamnă noi așteptări și bani cheltuiți inutil”, a declarat autorul proiectului, Mihai Aurelian.26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor