Atenţie la cărţile de muncă

1Comentariu
ORADEA – Sindicaliştii fac un apel la angajaţii societăţilor care lucrează în regimul lon să îşi verifice cărţile de muncă şi modul de întocmire al acestora. „Oamenii au credinţa că au un loc de muncă în regulă, au stat de vorbă cu cei din conducerea societăţii, poate au semnat sau nu au semnat un contract individual de muncă.

S-ar putea ca după ce angajatul a ieşit din încăpere contractul lui sa fie băgat într-un sertar, fără să fie trimis la Inspectoratul Teritorial de Muncă sau mai departe la Direcţia Muncii. Salariatul ajunge atunci în situaţia ca nu îşi plăteşte sănătatea,nu îşi plăteşte pensia, şomajul şi aşa mai departe”, a afirmat Nicolae Morgovan, liderul filialei Bihorene a Blocului Naţional Sindical.

Situaţia s-ar putea să ia amploare deoarece odată cu aderarea la Uniunea Europeană societăţile, în special cele din industria uşoară, s-ar putea să îşi mute centrele de producţie în locuri unde mâna de lucru este mai ieftină. Sindicatele s-au mai confruntat cu acest gen de situaţii, oamenii apelând la ajutorul lor în momentul în care au aflat de situaţia cărţilor de muncă. De multe ori însă este prea târziu deoarece patronul a plecat din ţară şi nu mai este de găsit. În aceste cazuri situaţia este cu atât mai gravă cu cât angajaţii rămân şi fără un loc de muncă şi fără cotizaţiile plătite la Stat pe câţiva ani.

 Apel şi la autorităţi

„Noi sindicaliştii am făcut un apel şi autorităţilor de control din judeţ să controleze unităţile de producţie  şi să verifice dacă lucrurile sunt în regulă în ceea ce priveşte contractele angajaţilor”, a mai declarat Morgovan.

Sergiu Briceag1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor