Atenţie la cine vă mediază angajarea în străinătate!

De Dan Birta
Atenţie la cine vă mediază angajarea în străinătate!
Contractele de muncă trebuie încheiate şi în limba română. Nu se percep taxe pentru garanţii, întocmire de CV, traducere de documente, consultanţă.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor îi avertizează pe bihorenii care doresc să se angajeze în străinătate să fie atenţi la cine le mediază angajarea. Activitatea de plasare forță de muncă în străinătate o poate desfășura doar un agent de plasare a forţei de muncă persoană juridică. Persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere.

Obligaţii

Agentul de plasare a forţei de muncă are mai multe obligaţii: să se înregistreze la ITM; să aibă încheiate cu persoane juridice sau fizice, stabilite într-un alt stat decât România, care au calitate de angajator conform legislației statului respectiv, contracte care conțin oferte ferme de locuri de muncă; să încheie cu solicitanții locurilor de muncă contracte de mediere; să efectueze activitățile de mediere și plasare în mod gratuit. Contractul de mediere este un contract de natură civilă care se încheie de către agent cu cetățeanul român.

Acest contract de mediere trebuie să conţină: denumirea angajatorului din țara pentru care se face medierea în vederea angajării, adresă, număr de telefon/fax; descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizarea, condiţiile de transport, de locuit, condițiile de reziliere.

„În cazul în care, după semnarea contractului de mediere, persoana mediată nu își respectă obligațiile asumate, aceasta este obligată să achite contravaloarea cheltuielilor efectuate de agentul de plasare, în baza documentelor justificative, fără ca această sumă să depășească 200 euro/lucrător. Agentul de plasare nu are dreptul de a parcepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe”, informează Marius Rotar, inspectorul-şef al ITM Bihor.

În limba română

Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română, înainte de plecarea din România.

Persoanele care caută un loc de muncă în străinătate trebuie să verifice dacă agențiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la ITM.

ITM Bihor recomandă persoanelor interesate să nu accepte cu ușurință ofertele de muncă prin intermediul anunțurilor on-line. „Citiţi cu atenție clauzele contractului de mediere. Verificaţi cu atenție oferta locului de muncă. Verificaţi adresa și existența angajatorului străin. Apelaţi la toate sursele de informare ale autorităților statului român și ale statului de destinație. Locurile de muncă în străinătate pot fi solicitate şi prin intermediul ANOFM – Reţeaua Eures”, recomandă Marius Rotar.

De asemenea, nu trebuie acceptate achitarea unor sume de bani cu titlu de garanții, pentru întocmirea de curriculum vitae, traducerea de documente, procesarea de acte sau consultanță. Plata către agentul de plasare a unor sume de bani reprezintă un risc pentru persoana aflată în căutarea unui loc de muncă. Nu trebuie acceptată plecarea la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau alte forme legale de angajare acceptate în țara de destinație.

„Soluţionarea unor conflicte de muncă pentru nerespectarea contractului de muncă de către angajatorul străin este de competența instituțiilor statului respectiv. Pentru informații suplimentare puteți solicita sprijinul Ambasadei României din țara respectivă, care vă poate îndruma cu privire la demersurile legale pe care le puteți urma”, a precizat şeful ITM Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !