Atentie la ciupercile mutante

De Otilia Șandor
2Comentarii
Ciupercile, bune, dar periculoase
Ciupercile, bune, dar periculoase
Medicii inspectori avertizează asupra consumului de ciuperci otrăvitoare.

Ploile au accelerat creşterea în păduri a ciupercilor din flora spontană, iar medicii inspectori bihoreni avertizează că deşi sunt foarte sănătoase, unele ciuperci pot fi otrăvitoare şi pot provoca intoxicaţii fatale.

Dintre cele 4.000 de specii de ciuperci înregistrate în lume, în ţara noastră cresc în jur de 50 de specii de ciuperci otrăvitoare, iar numărul acestora creste de la an la an datorita mutaţiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscători, atenţionează inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.

90% sunt mortale

Cei care au consumat ciuperci otrăvite au primele simptome de intoxicaţie după minim 15 minute şi maxim 12 ore de la consum, în funcţie de tipul de ciupercă consumată.

Persoanele intoxicate au hipotensiune arterială, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, pupila micşorată, dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace, tegumente umede; greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter (îngălbenirea pielii), hemoragii, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie.

În cazuri de intoxicaţie grave, după douî zile de la ingestia unor ciuperci, care determină simptome tardive de intoxicaţie, apare coma şi apoi decesul persoanei în cauză.

Medicii spun că în jur de 90% din intoxicaţiile cu ciuperci sunt mortale, fapt pentru care se impune imediat chemarea echipajelor medicale de urgenţă la primele semne.

Preventiv

Pentru reducerea riscului de intoxicaţii, doctorii DSP roagă bihorenii să consume doar ciupercile care sunt conservate si ambalate in recipiente închise ermetic (ciuperci de cultură) sau ciuperci din flora spontană achiziţionate de la un vânzător care posedă autorizaţie de comercializare pentru ciupercile respective.

Responsabilii pieţelor agroalimentare sunt rugaţi să nu permită vânzarea ciupercilor pentru care nu există autorizaţie fitosanitară pentru comercializare conformă cu Legea nr. 30/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Sub nicio formă nu trebuie consumate ciupercile cumpărate la colţ de stradă sau din judeţ, de pe marginea şoselei şi nici măcar de la cunoscători. Doctorii avertizează că datorită încrucişării speciilor şi sporilor, diferenţierea ciupercilor comestibile de cele otrăvitoare nu mai este sigură.

 

Taguri: ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor