Atenţie la coaja de fructe!

ORADEA - O parte din lumea medicală a intrat în alertă! Şi asta din cauza a trei conservanţi artificiali: E 230, E 231 şi E 232, pe care-i regăsim în coaja de portocale, lămâi ori mandarine. Cultivatorii au început să folosească în ultimii ani substanţe din categoria pesticidelor, pentru ca fructele să rămână proaspete mult timp şi să reziste transporturilor.

Aceşti aditivi sunt folosiţi pentru protejarea citricelor de mucegaiuri, boli sau dăunători, pentru a rezista perioadei în care sunt transportate din ţările de origine în cele unde sunt comercializate. Aceste E-uri pot fi sub formă de praf sau pot fi injectate direct în coaja fructelor. Cum gospodinele folosesc în preajma sărbătorilor coaja rasă de la citrice pentru a da o aromă deosebită cozonacilor ori prăjiturilor, specialiştii le sfătuiesc să evite acest lucru. Studiile au arătat că aceşti aditivi pot provoca alergii în contact cu pielea, în cazuri mai grave ducând la hemoragii interne sau modificări ale organelor.

Substanţele, care nu pot fi înlăturate prin spălare, nu afectează şi pulpa fructelor. Aditivii sunt acceptaţi chiar şi în Uniunea Europeană ca şi conservanţi artificiali deoarece în aceste state unde se cultivă citricele respective, coaja nu se foloseşte în scopuri culinare cum se face în România. „În mod normal, niciun fel de aditiv nu-şi găseşte locul în nutriţie. Cât priveşte aceşti conservanţi artificiali, consumul în exces a lui E 230 şi E 231, sau E 232 poate duce în timp la apariţia anumitor forme de cancer, în special cel de vezică urinară. Oricum fiecare organism va reacţiona în funcţie de sistemul său imunitar”, susţine dr. Larisa Dumbravă, medic pediatru diabetolog în cadrul Spitalului Clinic de Copii „Dr. Gavril Curteanu” Oradea.

În primele opt luni ale anului, în ţara noastră au fost importate peste 112.000 de tone de citrice. Majoritatea fructelor au ajuns din Turcia, Grecia ori Argentina.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase