Atenţie la facturi-pirat

1Comentariu
Atenţie la facturi-pirat
ORADEA – După ce zeci de mii de români s-au păcălit cu fondul FNI convinşi că sigla CEC girează investiţiile făcute, s-ar cuveni un plus de vigilenţă când dăm bani pe hârtii care se folosesc de antetul unor firme sau instituţii credibile.

Astfel, în ultimele luni, compania Romtelecom a primit sute de reclamaţii din mai multe judeţe privind facturi care seamănă izbitor cu cele emise de ea. Şi în Bihor, cutiile poştale ale firmelor primesc facturi „gemene” cu cele ale Romtelecom, însă pentru servicii virtuale, prestate pe Internet.

Miercuri, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor şi comisarii Gărzii Financiare Bihor au descins la sediul orădean al firmei care acţionează în Bihor.

Aceasta după ce sute de firme din Oradea au primit prin poştă facturi pentru servicii legate de aşa-numita „Carte de telefoane pe domenii”, fără să fi semnat vreun contract cu firma emitentă, „Infotel Internet”. Factura, în valoare de 345 lei, seamănă foarte mult cu factura Romtelecom însă e menţionat pe ea, undeva jos, că plata este voluntară.

Din rutină sau din cauza volumului mare de lucru, contabilii sau administratorii firmelor pot confunda factura cu cea de telefonie fixă, trimiţând banii la banca din Ungaria unde are cont „Infotel Internet”.

Date fiind mai multe sesizări, autorităţile bihorene au cerut ieri lămuriri administratorului maghiar chiar la sediul de pe strada Gheorghe Doja din Oradea.

„La adresa înregistrată la Registrul Comerţului am găsit o firmă de intermedieri care doar a luat în chirie firma vizată de controlul nostru. Într-adevăr, facturile emise seamănă foarte mult cu cele ale Romtelecom, însă din primele cercetări nu am găsit nimic ilegal. Rămâne de văzut dacă serviciile virtuale pentru care se plăteşte factura sunt într-adevăr postate pe Internet. Dacă e aşa, doar compania Romtelecom poate acţiona în instanţă pentru a-şi proteja imaginea”, observă subcomisarul Vlad Codreanu, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor.

Replica Romtelecom

Totodată, Cristina Popescu, director general Relaţii Publice al Romtelecom SA, ne-a declarat: „Romtelecom a primit deja sesizări cu privire la ofertele transmise de firma Infotel, care copiază facturile companiei Romtelecom, inducându-i în eroare pe cei care primesc aceste documente. Situaţia a fost analizată de departamentul juridic şi s-a transmis marţi o notificare firmei Infotel, pentru a înceta să folosească pentru ofertele proprii un format similar cu al facturii Romtelecom şi denumirea «Cartea de telefoane pe domenii», aceste elemente creând confuzie în rândul clienţilor noştri. Din păcate, acesta nu este un caz singular, în luna mai o altă firmă, din Bucureşti de această dată, procedând în mod similar. Primii care au de pierdut sunt, din nefericire, clienţii, care se pot lăsa înşelaţi de asemănarea cu factura Romtelecom, achitând contravaloarea, deloc neglijabilă, de 345 lei. Menţionăm că Romtelecom publică gratuit numerele telefonice într-o carte de telefoane tipărită de companie, care este distribuită, de asemenea, gratuit. Dacă firma Infotel nu va înceta să distribuie oferta care copiază factura companiei vom urma toate procedurile legale, mergând până la plângere penală pentru înşelăciune şi concurenţă neloială”.

Neatenţia costă

Chiar dacă Romtelecom ar câştiga un eventual proces şi daunele aferente, firmele care au achitat factura nu îşi vor mai primi banii înapoi. Iar la un calcul simplu, din miile de firme bihorene active, doar dacă o zecime din ele achită factura, administratorul site-ului «Cartea de telefoane pe domenii» se poate alege cu zeci de mii de euro fără prea mult efort.

Iar pe viitor ar trebui acordată mai multă atenţie şi faţă de facturi cu antete asemănătoare Orange, SC Electrica, Distrigaz etc.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor