Atenție la inundaţii! Măsuri de prevenire şi reguli de comportare la inundaţii

De Oana Farcas
Reactualizat la:
Atenție la inundaţii! Măsuri de prevenire şi reguli de comportare la inundaţii
© Foto: ISU Bihor
Cu ocazia sosirii primăverii, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor face cunoscute publicului măsurile de prevenire și de limitare a efectelor indudațiilor.

În sezonul de primăvara, există precipitații consistente ce duc la creșterea cotelor pe cursurilor de apă. În scopul prevenirii și limitării efectelor inundațiilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” recomandă bihorenilor respectarea următoarelor reguli și măsuri:

  • curățarea, adâncirea sau realizarea, acolo unde nu sunt, a șanțurilor de preluare a apelor pluviale;
  • drenarea și asigurarea curgerii apei către șanțurile de captare, astfel încât aceasta să nu mai băltească în gospodării;
  • regularizarea unor pâraie, curățirea lor și a canalelor, tuburilor colectoare și a vâlcelelor, pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;
  • crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;
  • realizarea unor canale de captare și dirijare a apei, de către deținătorii de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți;
  • curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevarate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;
  • achiziționarea de saci, pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei în locuințe sau al întăririi malurilor și digurilor.

„Acolo unde în trecut, au fost semnalate inundații, se vor efectua controale, iar dacă se vor constata neconformități se vor lăsa măsuri cu termene imediate și se va reveni pentru a verifica dacă lucrurile s-au îndreptat. Acolo unde lucrurile nu se îndreaptă, se vor aplica sancțiuni. Acest aspect s-a discutat miercuri în ședința Comitetului Județean de Urgență condusă de prefect și s-a stabilit ca măsură imediată organizarea acestei activități pe următoarele patru săptămâni”, a declarat colonelul Caba Sorin Mihai.

Se vor verifica astfel, la nivelul primăriilor dacă acestea își curăță albiile, dacă curăță podurile și capetele de pod și stâlpii unde se adună în general crengi și tot ce aduce apă, în momentul în care se umflă. Se vor verifica, de asemenea, modul în care sunt întreținute șanțurile în localități, inclusiv la cetățeni și localnici.

Reamintim că, inundațiile provoacă efecte negative de natură economică, socială si ecologică, afectând dramatic colectivitățile și mediul înconjurător și reclamă eforturi importante de recuperare și reabilitare, de revenire la starea de normalitate, anterioară inundației.

caba-sorin-mihai Caba Sorin Mihai ©0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !