Atenţie la produsele crude!

ORADEA – Anul acesta, medicii de pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean Oradea au avut în îngrijire patru cazuri de botulism.

Ultimul pacient, un tânăr de 18 ani, a fost internat în spital în urmă cu câteva săptămâni, acesta prezentându-se prima dată la medicul oftalmolog, din cauza unor tulburări de vedere.

Potrivit spuselor dr. Sonia Drăghici, şefa Secţiei de Boli Infecţioase, medicii au în stoc serul antibotulinic, a cărui lipsă în urmă cu câţiva ani a pus în dificultate conducerea Spitalului de Boli Infecţioase Oradea.

Apariţia bolii este determinată de consumul de alimente contaminate, în special şuncă, slănină sau cârnaţi afumaţi. Principalele simptome ale bolii sunt: tulburări digestive, cefalee, ameţeli, astenie accentuată, paralizii oculare şi faringiene, manifestări oculare.

„Populaţia trebuie să înţeleagă faptul că, deşi nu se vede la suprafaţă, toxina botulinică există în acest gen de preparate. Şunca trebuie fiartă foarte bine, pentru a îndepărta orice risc”, susţine dr. Drăghici.

Totodată, trebuie evitat consumul de conserve al căror capac este bombat, alimentele cu aspect şi miros neplăcut. Alimentele preparate trebuie păstrate pe termen lung la rece, şi nu la temperatura camerei. La apariţia primelor simptome de boală se recomandă prezentarea imediată la medicul de familie sau la spitalele de urgenţă.

Borz Viorica0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase