Atenţie la produsele perisabile

Atenţie la produsele perisabile
ORADEA – Începând cu săptămâna viitoate se anunţă un nou val de căldură. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă consumatorilor să fie atenţi la produsele alimentare pe care le cumpără, în special la cele cu grad ridicat de perisabilitate, care ar putea fi alterate din cauza căldurii.

Recomandări

Consumatorii trebuie să fie precauţi atunci când cumpără produse lactate (la care schimbarea temperaturii determină începerea procesului de fermentaţie), preparate din carne (precum produsele din gama celor cu pasta fină – crenwurşti, parizer paste în membrane), carne proaspătă, peşte proaspăt, îngheţată, unt (care din cauza căldurii se poate topi accelerându-se procesele de oxidare).

De asemenea, ANPC recomandă consumatorilor, ca, în supermarketuri, chiar dacă există sistemul de aer condiţionat, să amâne achiziţionarea produselor alimentare spre sfârşitul cumpărăturilor, pentru a micşora timpul de întrerupere a lanţului frigorific de la scoaterea din vitrina frigorifică şi până la depozitarea în frigiderul propriu.

În cazul produselor congelate, ANPC recomandă consumatorilor să utilizeze ambalajele puse la dispozitie de magazin pentru astfel de produse, care diminuează transferul termic şi păstrează o perioadă de timp produsul sub forma congelată.

Reprezentanţii Autorităţii recomandă cumpărătorilor să fie atenţi la modului de prezentare al produselor (culoare, miros, aspectul ambalajelor), atrăgând atenţi că, în cazul în care ambalajul este bombat înseamnă că a început procesul de fermentare.

Consumatorii trebuie să fie atenţi la condiţiile de depozitare a produselor perisabile, atât în magazinul de desfacere, cât şi la domiciu, iar în prealabil să solicite vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să le arate eticheta produsului pentru a analiza compoziţia şi, mai ales, încadrarea în data durabilităţii minimale.

Consumatorilor li se recomandă să refuze produsele pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare, cele cu data durabilităţii minimale modificată sau depăşită.

„La achiziţionarea produselor alimentare, consumatorii trebuie să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba, în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea unui produs”, se spune în cpmunicatul ANPC.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase