Atenţie maximă la escroci!

De Alexandra Lăzureanu
Atenţie maximă la escroci!
Poliţia orădeană recomandă persoanelor de vârsta a treia, şi nu numai, prudenţă maximă, pentru a nu fi înşelate!

Din studierea modului de operare şi după audierea părţilor vătămate în cazul infracţiunilor de înşelăciune, s-a stabilit că autorii acţionează după o pregătire minuţioasă şi doar după ce se asigură că victimele sunt persoane uşor influenţabile, uneori chiar credule, categorie predispusă a fi victimizată prin înşelăciune. Escrocii se prezintă la domiciliul victimelor sub diferite pretexte, cum ar fi faptul că reprezintă firme de deratizare şi profită de neatenţia proprietarilor, sustragând bani sau bunuri de valoare, pretind că reprezintă diferite firme de prestări servicii şi au venit să verifice contorul electric, cel de gaz sau reţeaua de cablu şi telefonie, că reprezintă fundaţii sau autorităţi publice locale care vor să ajute persoanele în vârstă cu bunuri sau bani.

Unii pot susţine că sunt de la societăţi caritabile şi au adus medicamente din străinătate pentru care victima trebuie să achite taxele „vamale”, sau că sunt persoane care oferă spre vânzare inele sau alte bijuterii, în legătură cu care pretind că sunt din aur. Mai mult, unii merg chiar mai departe, minţind că a avut un accident de maşină şi solicită sume de bani împrumut, lăsând în schimb ca şi garanţie, diferite obiecte cum ar fi camere video, geamantane sau bijuterii din metal galben, mult sub valoarea banilor primiţi de la victimă sau borsete în care pretind că au diferite sume de bani în valută.

Profilul escrocului

Escrocul este o persoană rafinată, deţine vaste cunoştinţe din domeniul în care înşeală. El are un dezvoltat simţ al improvizaţiei, arta de a-şi juca rolul asemenea unui actor. Are capacitatea de a părea simpatic, onest şi convingător. Din păcate, din dorinţa unui câştig facil, adeseori victima favorizează activitatea infracţională a escrocilor. În concepţia unor cetăţeni există falsa credinţă că acest gen de infracţiuni se pot întâmpla doar altora. Acest optimism nefondat ilustrează faptul că măsurile de autoprotecţie fie nu sunt suficient cunoscute, fie nu sunt suficient aplicate.

Astfel, pentru a nu deveni victime ale escrocilor, poliţiştii bihoreni vă recomandă să nu vă încredeţi în persoanele care încearcă să vă impresioneze cu cărţi de vizită, legitimaţii sau alte documente, din care rezultă că au o carieră profesională marcantă şi care vă cer diverse favoruri, să nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor care pretind că reprezintă diferite firme de prestări servicii, decât după o atentă verificare a actelor de identitate şi a legitimaţiei de serviciu, să nu primiţi gaj în schimbul unor sume de bani, acte de identitate sau diferite obiecte, acestea pot fi false sau furate şi de asemenea să nu cumpăraţi verighete, inele sau alte obiecte în legătură cu care, persoane „binevoitoare” pretind că sunt din aur – riscul să cumpăraţi simple tinichele este maxim. „Dacă sunteţi victima acestui gen de infracţiune, încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului şi sunaţi de urgenţă la 112 – apel gratuit!” punctează reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !