Atracţie infracţională pentru carduri europene

2Comentarii
Atracţie infracţională pentru carduri europene
Cluj-Napoca. Peste două milioane de euro au reuşit să fure un grup de români de pe carduri. Pentru prinderea membrilor reţelei, anchetatorii români au colaborat cu cei din Germania.

Zeci de persoane reţinute | La „vânătoare” în Europa

Românii sunt cei vizaţi | Sunt cazuri şi în Cluj

Oamenii legii şi-au dat seama cât de ample sunt operaţiunile derulate după ce, în martie, Tribunalul Sălaj a arestat cinci membri ai unui grup infracţional, implicat în săvârşirea de infracţiuni informatice şi cu carduri bancare. Investigaţiile ulterioare au scos la iveală că gruparea depistată iniţial avea legături e cu o altă grupare infracţională, cu ramificaţii în judeţele Bihor, Satu-Mare, Galaţi, Bacău şi Constanţa. Oamenii legii au sflat că grupul infracţional acţiona din anul 2006, exclusiv în domeniul fraudei cu carduri, activitatea infracţională iniţiată având caracter transnaţional în relaţie cu teritoriul Germaniei şi Franţei.

Fiecare cu „job”-ul lui
În cadrul grupului depistat, membri erau speciliazaţi pe tipuri de activităţi, care concurau la realizarea scopului infracţional propus şi anume : unele persoane cu abilităţi şi cunoştinţe tehnice, confecţionau sau adaptau aparatura specifică, ce urma să fie folosită pentru activităţi de tip skimming pe teritoriul Germaniei (skimmingul constă în copierea datelor conţinute de banda magnetică a unui card bancar la introducerea acestuia în bancomat), persoane care identificau locaţiile şi plasau aparatura de tip skimming, cărăuşi, şoferi, persoane care realizau clone ale cardurilor copiate şi realizau extrageri frauduloase de numerar pe teritoriul României sau Franţei.

Cum acţionau?
Conform unui comunicat de presă, anchetatorii români au luat legătura cu autorităţile poliţieneşti şi judiciare din Germania (BKA- Institutul Federal de Criminalistică şi Procuratura din Nurnberg). Pe parcursul investigaţiei comune, s-a stabilit următorul mod de operare al grupării: aparatura pentru activităţile de skimming era obţinută din judeţele Bacău, Galaţi, Constanţa şi din municipiul Bucureşti. Câte două persoane din cadrul grupului erau însărcinate cu transportul aparaturii în Germania, unde după ce erau identificate bancomate vulnerabile, se acţiona tot în grupuri de câte două persoane, care montau dispozitivele (pentru copiat banda magnetică a cardului şi pentru vizualizarea şi memorarea Codului PIN). Datele astfel obţinute erau decriptate şi ulterior unii membri ai grupului se deplasau în Franţa, la Paris, unde realizau clone ale cardurilor autentice şi acestea erau împărţite pentru realizarea de extrageri frauduloase de numerar la bancomate de pe teritoriul Franţei sau din România.


Percheziţii în ţară şi în Germania
„În 6 septembrie, s-a declanşat simultan în Germania şi România o acţiune de amploare pentru prinderea celor mai importanţi membri ai grupării.
Astfel, în Germania au fost efectuate două percheziţii în oraşele Hamburg şi Berlin şi au fost prinşi şi arestaţi patru membri ai grupului, asupra cărora s-au depistat: 3 dispozitive tip fantă de bancomat (pisicute), minicamere video cu acumulatori, dispozitive bluetooth artizanale, 2 carduri blank.
În România, au fost efectuate 23 de descinderi şi percheziţii domiciliare în municipiile Oradea, Satu-Mare, Bacău, Contanţa şi Galaţi, fiind puse în executare 12 mandate de aducere şi reţinute de către procurorii DIICOT 6 persoane, care ulterior au fost arestate pentru 29 zile. Cu această ocazie a fost identificată şi ridicată o impresionantă cantitate de tehnică folosită exclusiv în activităţile infracţionale descrise mai sus (11 unităţi de calculator, 12 laptop-uri, 11 hard disk-uri externe, peste 500 de unităţi optice, dispozitive de criptare, dispozitive electronice artizanale şi 92 de carduri clone).
De asemenea, la domiciliile a doi dintre suspecţi, din municipiile Galaţi şi Oradea au fost depistate 53 grame respectiv, 0.5 grame cannabis”, se arată într-un comunicat de presă emis de BCCOA Cluj.


„Specializare” la locul de muncă
Inculpaţii au vârste cuprinse între 19 şi 34 de ani, majoritatea fără ocupaţie, studii medii şi complementare, fără studii de specialitate, iar trei dintre ei sunt recidivişti, în trecut fiind cercetaţi şi condamnaţi pentru sâvârşirea unor infracţiuni de furt, înşelăciune, tâlhărie, tâinuire, fals privind identitatea şi vătămare corporală gravă. Membrii grupului infracţional identificat sunt învinuiţi de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni, falsificare de instrumente de plată electonică, deţinere de echipament în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, acces fără drept la un sistem informatic. Toţi riscă să stea între 5 şi 20 de ani de închisoare.Rares Iordache2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor