Atrocităţile colectivizării

Atrocităţile colectivizării
ORADEA – Casa de Cultură a Municipiului Oradea a găzduit ieri un seminar pe tema colectivizării forţate din URSS, Ucraina şi România, în care au fost prezentate aspecte mai puţin cunoscute şi modul de operare al comuniştilor.

Acţiunea a reprezentat o continuare a manifestărilor deschise de inaugurarea expoziţiei de artă grafică şşi fotografie pe tema înfometării populaţiei în timpul regimului comunist, în organizarea Asociaţiei Pro Democraţia.

Masa rotundă a fost moderată de profesorii Augustin Ţărău şi Gabriel Moisa care au prezentat principalele momente ale colectovizării, în URSS şi Ucraina şi repsectiv România. „Colectivizarea a fost o foamete dirijată ajungându-se ca satele să fie înconjurate de forţe armate, iar oamenii au fost lăsaţi să moară de foame. Au ajuns în stadiul de a apela la canibalism pentru a supravieţui fiind înregistrate câteva mii de astfel de cazuri”, reaminteşte Augustin Ţărău referindu-se la colectivizarea din republicile sovietice.

Comunism şi faliment

Cei care au participat la seminar au aflat că, în perioada 1928-1933, nu mai puţin de 7,1 milioane de oameni au murit datorită înfometării şi execuţiilor practicate de comunişti. Cu toate că odată cu demararea colectivizării se dorea o creştere economică puternică efectul a fost contrar aşteptărilor.

„Perioada la care ne referim este marcat de ororile petrecute sub unul dintre cele mai odioase regimuri din lume, cel comunist. Din punct de vedere economic colectivizarea a reprezentat falimentul pentru ţările comuniste toate cifrele care înregistrau productivitatea scăzând la cel mult jumătate”, a reamintit Augustin Ţărău.

Colectivizarea premeditată

Referindu-se la colectivizarea din ţara noastră Gabriel Moisa a reamintit că procesul de naţionalizare a pământurilor a fost pregătit de regimul comunist de la apariţia primul Guvern comunist condus de Petru Groza. „Noaptea de 1 spre 2 martie 1949 a constituit momentul în care a început eliminarea marilor proprietari, al cărui recensământ fusese comandat de comunişti înainte cu un an”, susţine prof. Gabriel Moisa.

În România colectivizarea a început cu deportarea sau executarea a 7.703 mari proprietari ajungându-se ca în 1962 doar cinci procente din suprafaţa utilizabilă în agricultură să nu fi fost naţionalizată.

Valentin Teuca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !