Au abandonat Calea Crucii trasată într-un loc blestemat

De Veronica Bursaşiu
2Comentarii
Locul în care Calea Crucii, spre dealuri, chiar la întrarea în localitatea Ghenetea, din DJ 191
Locul în care Calea Crucii, spre dealuri, chiar la întrarea în localitatea Ghenetea, din DJ 191 - © FOTO: Google Maps
Viceprimarul de Marghita, Ioan Lazăr, spune că, din păcate, acolo unde în urmă cu 10 ani au avut loc procesiuni, acum e un loc în paragină, unde doar câinii îşi fac simţită prezenţa.

În 2005, Mariana şi Franz uimeau comunitatea din zona Marghita, şi nu numai, cu o iniţiativă privată menită să refacă traseul care reproducea în cele mai mici detalii Calea Crucii, aşa cum are loc în cultul Bisericii Romano-Catolice. Calea Crucii a fost construită pe un deal dintre Marghita şi Ghenetea, după un model văzut de cei doi întreprinzători în Austria, la Leibnitz. În momentul investiţiei, Mariana Fuchs mărturisea că obiectivul său era oarecum unul menit să ridice blestemul care părea că planează asupra locului ales pentru Calea Crucii.

Mariana Fuchs s-a decis să refacă acest traseu după ce ar fi aflat că zona este una blestemată, deoarece în pădurile care înconjoară locul se sfârşeau adesea vieţi şi destine, mulţi nefericiţi alegând să moară prin spânzurare. „Am fost la Leibnitz, în Austria, unde exista un astfel de traseu, cu trei căsuţe cu statui înăuntru. Ne-a plăcut mult şi ne-am propus să facem şi aici o «Cale a Crucii» veritabilă”, declara atunci, pentru cancan.ro, Mariana Fuchs.

„Calea Crucii” din Marghita se întindea pe trei dealuri, iar investiţia în proiect a fost de aproximativ 25.000 de euro. Pe un deal, câte o căsuţă marca fiecare din primele nouă scene cu patimile lui Iisus, de când a fost condamnat la moarte și până când cade, pentru a treia oara, răpus sub greutatea crucii.

Eșec pe la culte

Pe dealul din mijloc – Golgota, trona o bisericuţă în faţa căreia Iisus e răstignit pe cruce, între cei doi tâlhari. Pentru ca totul să pară cât mai real, să fie reprodus cât mai fidel traseul lui Iisus, au fost amplasate trei statui – care simbolizează trei Marii – în faţa crucilor de pe Golgota. Statuile aveau menirea de a sugera faptul că îl plâng pe Iisus. La finalul pelerinajului, participanţii la Calea Crucii puteau să tragă un clopot amplasat într-o căsuţă ce marca sfârşitul traseului. Inaugurată la finalul anului 2005, cu participarea mai multor feţe bisericeşti care au sfinţit locul, Calea Crucii de pe dealurile dintre Ghenetea şi Marghita e în paragină. Viceprimarul Ioan Lazăr spune că familia Fuchs a făcut demersuri pentru a preda mănăstirea şi Calea Crucii unui cult, dar au eşuat în acest demers.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor