Au acordat bursele Ban, Martinov, Hădăreanu

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
1Comentariu
Au acordat bursele Ban, Martinov, Hădăreanu
Modelul implementat cu succes la Samuil Vulcan va fi dus mai departe dar și va obliga la mai înalte performanțe colegiul beiușean.

Anul 2016 aduce pentru inițiatorii din promoția 1985 a Liceului „Samuil Vulcan” din Beiuș dar și pentru asociația Bunul Samaritean o dublă realizare: pe 20 aprilie 2016 s-a semnat un acord de parteneriat cu conducerea liceului iar pe 1 iunie s-a consumat ediția a VII-a a programului de burse de merit pe discipline. La dorința inițiatorilor de a menține vie amintirea dascălilor lor, bursele poartă numele unor profesori apreciaţi, trecuţi la cele veşnice: bursa „Prof. Martinov Milan” – limba şi literatura română, bursa „Prof. Ban T. Florian” – matematică, bursa „Prof. Gavril Hădăreanu” – științe sociale dar şi ale unor mari lideri şi oameni de cultură creştină ai locului ca şi Traian Dorz, celebrat în 2014 la 100 de ani de la naştere.

Dacă bursele de merit din 1 iunie, în număr de 7, solidifică programul acesta anual devenit o tradiție, parteneriatul cu absolvenții duce la un nivel superior relația deja existentă. „Ne-am dorit să contribuim mai elaborat și mai strategic la creșterea calității actului educației în beneficiul elevilor școlii de unde provin. De aici a venit ideea acestui parteneriat care să includă suport pentru investițiile în școală și pentru dezvoltare instituțională, pe lângă bursele devenite o tradiție. Astfel, atât elevii cât și cadrele didactice vor avea un cadru mai optim de lucru și studiu.” menționează Adrian Ciorna, absolvent promoția 1985 și președintele asociației Bunul Samaritean.

beius4

Vedeta programului de burse ediția a VII-a, indirect, a fost reputatul profesor de fizică Ilie Rus, dirigintele clasei a XII-a B, clasă de matematică-informatică. Din clasa respectivă, ultima ce o va mai avea ca diriginte înainte de pensionare, au câștigat nu mai puțin de 6 burse (din 7 acordate) un număr de 5 elevi. Entuziasmul elevilor dirigintelui a fost exemplificat de ridicarea acestuia pe brațe și aruncarea sa în aer, după tipicul practicat pentru campioni la competițiile sportive, la sfârșitul festivității de închidere de an școlar din 1 iunie.

Acesta a mărturisit: „Din clasa a IX-a, de la început de liceu, le-am vorbit despre aceste burse. Căutam, de-a lungul anilor, să-mi găsesc elevi din care să selectez candidați de viitori premianți cu care să lucrez la clasă și zic că am reușit acest lucru. Apoi am avut onoarea să am o clasă foarte bună, dublat acest fapt de o educație foarte bună acasă.”

Beneficiară a 2 burse, anume bursa de fizică – prof. Cornelia Tabără și de economie – prof. Gavril Hădăreanu, eleva Patricia Banciu, de loc din Fânațe, a mărturisit în discursul ei ca șefă de promoție: „Cu ajutorul profesorilor am creat un adevărat sistem de valori.” Patriciei i s-au alăturat ca beneficiari colegii de clasă Roxana Indrei – bursa de matematică prof. Ban T. Florian, Paula Mușet – bursa de limba română prof. Martinov Milan, Darius Hărdălău – bursa de informatică Marius Moisescu, Cristian Flore – bursa de engleză prof. Maria Racolța și, din clasa a XII-a E, Bianca Fofiu – bursa de științe sociale prof. Gavril Hădăreanu.

beius5

Față de anul 2015, trei noi școli s-au alăturat programului de parteneriat în 2016, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” , Liceul Vocațional „Nicolae Bolcaș” – ambele din Beiuș – și Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie, urmând școli din alte județe. „Astfel modelul implementat cu succes la Samuil Vulcan va fi dus mai departe dar și va obliga la mai înalte performanțe colegiul beiușean” spune Adrian Ciorna.

Ilie Rus, profesorul olimpicilor, dascălul sufletelor

Un dascăl aparte care a ştiut întotdeauna care e drumul de la sufletul elevilor spre formulele şi legile fizicii. Un om căruia fiecare elev nu poate să-i spună decât: mulţumesc! Un dascăl care atunci când trece pe stradă, îţi impune respect. Chiar dacă ochii lui zâmbesc, gestul reflex e să-şi pleci capul în semn de recunoştinţă şi respect. Omul a cărui îmbrăţişare valorează cât 1000 de cuvinte. Profesorul care atunci când elevii lui- stundenţi în marile centre universitare spun cine le-a predat fizică au deja un atu.

Dascălul care a contribuit din plin la blazonul de „vulcanist” a sculptat destine şi a scris poveşti de succes cu elevii lui. Profesorul la care orice întrebare are răspunsul potrivit şi profesorul care îţi dă siguranţa că eşti pregătit în orice competiţie. Omul cald care la ultimul curs ţinut la prima clasă căruia i-a fost diriginte- XII A mate-fizică- o lecţie în care făcea făcea o analogie între schimbul de generaţii şi mişcarea atomică- nu a ezitat să lase să-i curgă lacrimile pe obraz asemenea puştilor din faţa sa care plecau să-şi caute un rost. Peste 30 de ani, copiii profesorului Ilie Rus, cei din ultima clasa la care iubitul dascăl spune că a mai fost diriginte, au simţit nevoia să-şi manifeste recunoştinţa aşa cum marii campioni fac cu antrenorii lor: l-au ridicat pe braţe şi l-au aruncat în aer.

Darius Hărdălău, artizan al „aruncării în aer”a profesorului Rus revine la sfârșitul festivității și mărturisește după momentul primirii celor 1.200 ron, într-un moment relaxant: „Caracteristic unui majorat este aruncarea în sus a sărbătoritului de 18 ori. Am decis cu colegii să mutăm tradiția și în școală pentru domnul diriginte care ne-a susținut acești 4 ani. Dar aruncarea a fost doar de 12 ori, simbolizând cei 12 ani de școală pe care i-am făcut.”

beius

Învățămintele sunt simple: când devotamentul profesorului față de ei și studiu este exemplar, elevii sunt gata să performeze, să-și urmeze maestrul tratându-l ca pe un campion sau, dacă vrem, ca pe unul de-al lor – la un majorat. Elevii lui Ilie Rus sunt răspândiți prin țară și pretutindeni, cu doctorate în fizică și nu numai. La mărturia lui Darius, dirigintele își frământa mâinile iar ochii ce începeau să lăcrimeze trădau emoție.

Mâini muncite și la animale, nu doar la catedră, ochi ce au vegheat peste destine ca și ale lui Darius ori Patriciei, zeci de ani. Cu dascăli ca domnia sa și modele ca atare pentru colegi și pentru elevi școala beiușeană va rămâne de valoare. La cât mai mulți profesori ca atare „aruncați în aer” și la cât mai mulți bursieri de valoare care să ducă peste ani țara și comunitățile noastre înainte. Mulţumim, domnule profesor! Mulţumim OMULUI Ilie Rus!1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor