Au anulat taxa de grădiniţă

6Comentarii
Au anulat taxa de grădiniţă
Primăria a scos taxa minimă de 90 lei/lună pentru lunile cu zile libere şi pentru copiii bolnavi.

Consiliul Local a corectat joi o hotărâre pe care a adoptat-o la începutul lunii trecute şi care îi vizează direct pe preşcolari şi pe părinţii acestora. Atunci se aproba o sumă minimă de 90 lei/lună pe care părinţii trebuiau să o plătească pentru grădinari.

Măsura a stârnit o serie de polemici în oraş, cei implicaţi direct fiind nemulţumiţi de faptul că municipalitatea nu ţinea cont, în propria hotărâre, de copiii ce se îmbolnăvesc. Lucrurile erau văzute simplist: vii, nu vii, plăteşti minimum 90 lei/lună pe hrană! Certificatele medicale nu erau luate în considerare.

Joi, Legislativul local a votat, la propunerea Executivului, o serie de modificări şi completări la Hotărârea nr. 707/2009, pomenită mai sus. Practic, se arată că în lunile de şcolarizare în care sunt zile libere, stabilite prin lege, plafonul minimal de 90 lei nu se mai aplică. La fel, pentru copiii care au suferit de boli contagioase, prezentându-se un certificat medical pentru mai mult de cinci zile lucrătoare, plafonul nu se mai aplică!

Joi, Consiliul Local Oradea a completat o hotărâre emisă în septembrie, ce a creat nemulţumiri în rândul orădenilor. Executivul a introdus o serie de aliniate noi, prin care explicitează ce se întâmplă în cazul unor situaţii ce se pot crea în timpul unui an şcolar.

Astfel, se arată în hotărârea adoptată joi, în cazul lunilor de şcolarizare afectate parţial de zile libere, stabilite prin acte normative (sărbători legale, perioadă de vacanţă şcolară, etc.), nivelul minim lunar al alocaţiei de hrană se va stabili proporţional cu numărul de zile lucrătoare din lună. Alocaţia de hrană e de 6 lei/zi. Raportarea se va face la o lună completă de 21 de zile lucrătoare, se arată în document. Adică părinţii nu vor trebui să achite minimum 90 lei/lună!

Aceeaşi măsură se aplică şi în cazul în care copilul contactează o boală infecto-contagioasă, prevăzută în „Lista de boli infecto-contagioase”. Condiţia pentru care nu va mai fi obligatorie plata celor 90 de lei e ca certificatul medical să fie valabil mai mult de cinci zile lucrătoare.

În aceeaşi hotărâre se arată şi că, la înscrierea copiilor în unităţile de învăţământ preşcolar, părinţii sau susţinătorii legali trebuie să depună o declaraţie pe proprie răspundere prin care să confirme că viitorul preşcolar nu a fost înscris la o altă unitate de învăţământ. Această precizare are rolul de a limita practica unor părinţi de a-şi înscrie odraslele la mai multe grădiniţe, ţinând astfel ocupate locurile pentru alţi copii.

Alte probleme

În ciuda caracterului lămuritor pe care îl are această hotărâre, se nasc totuşi alte două întrebări: Ce se întâmplă cu grădinarii care contactează o infecţie acută ce necesită intervenţie chirurgicală sau dacă se aleg cu fracturi? Aceasta deoarece hotărârea face referire doar la bolile contagioase… De asemenea, ce se întâmplă în situaţiile în care părinţii au trebuit deja să achite taxa minimă de 90 lei, din septembrie încoace, deşi copiii lor nu au fost la grădiniţă, tocmai din motivele medicale pomenite mai sus?

Viceprimarul Gheorghe Carp, de profesie medic, ne-a răspuns la prima întrebare. Carp spune că şi aceste cazuri, certificatele medicale ar trebui să rezolve problema, dacă depăşesc cinci zile, în ciuda faptului că aceste afecţiuni nu sunt pomenite în şedinţa de Consiliu. În plus, spune Carp, biletul de externare va trebui luat în considerare.

Viceprimăriţa Biro Rozalia, cea care coordonează Direcţia Economică a Primăriei, a acceptat, pentru Jurnal bihorean, că municipalitatea ar trebui să mai facă câteva completări! Tocmai pentru a include şi situaţiile reliefate de către ziarul nostru.
În ceea ce priveşte returnarea unor sume de bani către părinţi, Biro a dat asigurări că Primăria are deschidere în privinţa aceasta. „Aşteptăm solicitări, îi aşteptăm la audienţe pe orădenii care doresc să li se returneze acei bani. Nu dorim însă să ajungem în situaţia în care se află creşele, unde, din 320 de copii înscrişi practic doar 200 vin în mod frecvent”, ne-a declarat Rozalia Biro.

Calin Corpas

Vii, nu vii, plăteşti! | Atac la taxa de „grădi”6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor