Au apărut vaccinurile antigripale

Au aparut în farmacii vaccinurile antigripale, care pot fi achizitionate de oricine, fara reteta. Un vaccin costa în jur de 200.000 lei vechi si are efect aproape un an. Vaccinul poate fi administrat tuturor categoriilor de vârsta, începând de la bebelusi de peste 6 luni.

Perioada cuprinsa între 15 octombrie – 15 noiembrie este considerata de medici cea propice pentru administrarea vaccinurilor împotriva gripei.
Doctorii si farmacistii atrag însa atentia asupra faptului ca o persoana vaccinata antigripal poate totusi raci, dar formele de viroza pe care le va face sunt mai usoare. În plus, conteaza mult tipul vaccinului: daca e compus din tulpini de virusi care pot sa apara în acest sezon, sau e facut din tulpini de virusi care au circulat pe teritoriul nostru iarna trecuta.

De aceea, medicii îi sfatuiesc pe oameni sa citeasca atent prospectul vaccinului înainte sa îl cumpere. Ca sa fie cu efect, vaccinul trebuie sa aiba avizul Ministerului Sanatatii, sa cuprinda tipurile de tulpini de virusi din România care pot circula în sezonul rece la noi. Pe cutiile de vaccin poate fi înscrisa eventual specificatia „Pentru sezonul 2005/2006”.


Gratuit vor fi vaccinati doar bihorenii cu risc crescut de a face si raspândi o eventuala epidemie de gripa: personalul medical din sectiile de pediatrie si infectioase, bolnavii cronici cu risc de a face complicatii în cazul contractarii gripei. Doctorii de la Inspectia Sanitara ne-au spus ieri ca asteapta zilele acestea sa primeasca dozele de vaccin care se vor administra gratuit categoriilor de oameni sus-mentionate.

Otilia Sandor