Au aprobat costurile pentru pietonala Aurel Lazăr şi promenada centrală de pe Criş

De Cristina Ghilea
10Comentarii
Au aprobat costurile pentru pietonala Aurel Lazăr şi promenada centrală de pe Criş
La peste 11 milioane lei e estimată reamenajarea străzii Aurel Lazăr şi la peste 13 milioane, promenada.

Valoarea investiției pentru pietonalizarea străzii Aurel Lazăr este de 11.099.509 lei cu TVA, iar durata investiției va fi de 12 luni. Proiectul a fost inclus ca prioritar în cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană – SIDU Oradea 2017 – 2023, respectiv în Planul de mobilitate urbană durabilă la nivelul polului de dezvoltare urbană Oradea.

Va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional, Axa prioritară 4, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Strada Aurel Lazăr urmează să devină preponderent pietonală, traficul auto fiind permis doar pentru riverani și pentru mașinile de intervenție. La intrarea în curtea interioară dintre str. Aurel Lazăr și str. Iosif Vulcan Primăria intenționează să construiască o parcare supraetajată.

Conform proiectului expus public, pe Aurel Lazăr se va planta vegetație din abundență – pateuri înierbate şi copaci de dimensiuni mari.

Zona statuii lui Aurel Lazăr, de la intersecţia străzii cu Corso va rămâne un spaţiu deschis, e o zonă foarte accesată atât de tineri, cât și de participanții la diverse evenimente sau manifestări.

Peste 13 milioane

Cu ocazia aceleiaşi şedinţe s-a aprobat şi estimarea de cost pentru proiectul „Creșterea mobilității pietonale și ciclistice pe malul stâng al Crișului Repede în municipiul Oradea”, pe tronsonul cuprins între podul Sfântul Ladislau și Podul Centenarului.

„Proiectul cuprinde reabilitarea îmbrăcăminții rutiere și a trotuarelor, precum și a bordurilor aferente, conservarea, restaurarea și reconstituirea stâlpilor de iluminat, a jardinierelor și parapetului metalic, opera arhitectului László Vágó, reconstituirea imaginii de la începutul secolului al XX-lea prin reabilitarea estetică a zidului de sprijin, reabilitarea pietonalului și refacerea scărilor de pe traseul acestuia, precum și crearea unui parcurs pietonal la cota râului în dreptul parapetului și lucrărilor fraților Vágó și conectarea acestuia sub podul Sfântul Ladislau cu zona amenajată prin proiectul de parcare supraetajată”, transmite Primăria.

Totodată, va fi amenajată și o pistă de biciclete cu două sensuri, la cota străzii, prin lărgirea profilului stradal în două zone.
În momentul în care ABA Crișuri va finaliza lucrările hidrotehnice și de finisaj care sunt în curs de desfășurare, Primăria Oradea va începe realizarea lucrărilor de arhitectură și design incluse în prezentul proiect.

Valoarea totală a acestei investiții este de 13.676.641 lei cu TVA și va fi finanțată din surse proprii bugetare. Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor