Au celebrat lupta împotriva consumului de droguri

De Alexandra Lăzureanu
Afiş aniversar 2015 FOTO: CPECA Bihor
Afiş aniversar 2015 FOTO: CPECA Bihor
Începând cu anul 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite se marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri.

An de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internaţionale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu. Tema UNODC pentru Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri de anul acesta a avut ca mesaj: „Trăieşte-ţi viaţa fără droguri!”. Medicii, psihologii şi asistenţii sociali ai ANA atrag atenţia asupra riscurilor la care se expun persoanele care consumă droguri: infecţii grave (HIV, HVC, HVB, TBC etc.), infarct sau hemoragii cerebrale, deces, abndon şcolar, degradarea relaţiilor sociale, pierderea locului de muncă, infracţionalitate etc. Pentru marcarea acestei zile, Agenţia Naţională Antidrog organizează şi în acest an, la nivel naţional, activităţi de informare a comunităţii cu privire la Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri. Cu acest prilej, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A.) Bihor, alặturi de parteneri şi voluntari, desfặşoarặ activitặţi de informare, conştientizare şi educare a populaţiei cu privire la problematica drogurilor, adresate atât copiilor şi tinerilor cât şi adulţilor, invitând populaţia să se alăture acestui demers pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile şi consecinţele nocive ale consumului şi traficului de stupefiante.

„Sunt multe lucruri care se pot spune despre droguri. Este un fenomen atât de complex, încât îţi dai seama la un moment dat, că, dacă nu faci parte din el, într-o formă sau alta, nu vei înţelege cu adevărat mecanismele care îl generează. Începutul e simplu, fiind reprezentat de două segmente: cererea şi oferta. Sunt milioane de consumatori la nivel mondial care folosesc substanţe de toate tipurile, unii dintre ei zilnic. Sunt grupări care produc şi trafichează tone de droguri. Sunt sume uriaşe de bani care se vehiculează liber sau prin circuitele financiar bancare şi care reprezintă un profit ilicit greu de atins în alte domenii. Sunt dezbateri pro şi contra consumului, păreri diverse, subiectivism şi obiectivitate, despre reacţia autorităţilor la fenomen şi în legătură cu implicarea societăţii civile. Sunt drame ale unor persoane care au înţeles prea târziu că stările de bine de la începutul consumului ţin foarte puţin sau că un câştig relativ uşor pentru un transport de droguri, te poate condamna la moarte. Sunt zbaterile unor familii care încearcă din răsputeri, să îi aducă înapoi, pe cât se poate, pe cei pierduţi. Toate aceste lucruri generează întrebări. Este clar că doar împreună vom găsi răspunsurile. Este necesar să conştientizăm importanţa acestei zile, gândindu-ne în permanenţă, la riscurile acestui fenomen îngrijorător la nivel mondial”, transmit specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, printr-un comunicat de presă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !