Au controlat incrucisat munca la negru

2Comentarii
Au controlat incrucisat munca la negru
Inspectorii ITM au declarat război angajatorilor care folosesc persoane fără forme legale de angajare.

Declaraţiile făcute la mijlocul săptămânii trecute de către conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, cum că va intensifica controalele pentru depistarea muncii la negru, nu au fost vorbe în vânt. Drept urmare, vineri, a avut loc o acţiune inopinată, desfăşurată la nivel naţional, prin care trei inspectori de la ITM Sălaj au participat la controale desfăşurate de către ITM Bihor. În acelaşi timp, trei inspectori bihoreni au participat la controale în Satu Mare.

„Acest lucru va deveni un obicei de acum înainte. Ne va sprijini în demersurile pe care le facem pentru reducerea muncii fără forme legale”, a declarat Nicolae Hoduţ, inspectorul-şef al ITM Bihor.

Controale

Astfel, vineri s-au aflat sub lupa inspectorilor angajatorii care desfăşurau activităţi de industrie uşoară, comerţ cu amănuntul, activitate de întreţinere şi spălătoriile auto din Oradea şi Nojorid. Au fost controlate 22 de unităţi dintre care 12 au fost sancţionate. Cinci societăţi avea opt angajaţi fără forme legale. „Amenzile aplicate se ridică la 28.500 de lei. Angajatorii trebuie să ştie că aceste amenzi nu se înjumătăţesc, iar pentru o singură persoană depistată fără forme legalşe de angajare, sancţiunea este de 3.000 de lei”, a precizat Hoduţ.

Pe de altă parte, miercuri – 9 februarie, în cadrul campaniei „O zi pe săptămână” au fost controlaţi 44 de angajatori pe relaţii de muncă. 25 dintre aceştia au fost sancţionaţi. „Au fost depistate 15 persoane care munceau fără forme legale de angajare la şase societăţi comerciale”, a subliniat inspectorul-şef al ITM Bihor.

În ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă, vineri au avut loc şapte astfel de controale fiind depistate zecedeficienţe. Au fost aplicate trei amenzi în valoare de 19.000 de lei. „Am găsit condiţii improprii pentru desfăşurarea activităţii: temperaturi scăzute, echipament de protecţie lipsă, materiale de informare lipsă, de asemenea, dar şi analizele perioadice nefăcute la timp”, ne-a informat Eugen Cîrmaciu, inspector-şef adjunct la ITM Bihor.

Nicolae Hoduţ a concluzionat că pentru ITM Bihor va fi o prioritate munca în condiţii normale. „Nu vor ierta nici un angajator ce nu oferă condiţii”, a spus Hoduţ.

D.B.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor