Au cucerit lumea prin Internet

16Comentarii
Au cucerit lumea prin Internet
ORADEA – Au pornit afacerea din joacă, cu un calculator şi câteva liceenţe, iar acum au ajuns să lucreze pentru sute de firme din întreaba lume, pentru agenţii guvernamentale şi instituţii importante din mai multe ţări.

Pasiunea care i-a unit pe cei doi s-a transformat încet într-o afacere de succes. Cei doi creează programe de securitate pentru instituţii ca Air Force, Organizaţia Naţiunilor Unite, Procuratura Statelor Unite şi multe altele pe care nu au permisiunea să le nominalizeze din motive de securitate. Cel mai greu, în opinia celor doi a fost până în momentul în care au câştigat prima mie de dolari, pentru un program făcut în limbajul Delphi pentru Coca Cola Bihor.

Horaţiu Tănescu şi Eugen Maliţa au urmat amândoi cursurile Colegiului Emanuil Gojdu din Oradea. Chiar dacă nu erau colegi au ajuns asociaţi chiar din timpul şcolii. Totul a pornit de la pasiunea pe care o aveau pentru calculatoare. „Ideea aparţine lui Horaţiu, el a studiat problema asta, după care ne-am asociat. Am pornit cu un singur calculator şi nişte licenţe, fără capital şi cu internet prin dial–up, pe telefon”, îşi aminteşte Eugen.

Export de inteligenţă

Cei doi au pornit de la ideea de a creea un produs original care să le aparţină, astfel au ajuns să-şi creeze propriul brand. „De regulă firmele ca şi ceea pe care o avem noi primesc de afară cereri de soft, pe care le crează, pe baza comenzii. Funcţionează exact ca şi firmele în lohn, ele vin doar cu forţa de muncă. Noi de la asta am pornit, de la ideea să nu exportăm forţa de muncă ci inteligenţa, prin produsul finit. Valoarea adăugată este mai mare, satisfacţia este mai mare, beneficiul este mai mare”, subliniază în continuare Eugen. „Primul client a fost o foarte interesant. Era o firmă mică din SUA care nici măcar nu avea Internet. Ţin minte că licenţa i-am trimis-o prin fax”, completează Horaţiu.

Firma celor doi are în prezent contracte atât cu firme mici cât şi cu companii mari, organizaţii, agenţii guvernamentale, instituţii de stat. Principalele pieţe de desfacere sunt în SUA, UE, Canada şi Australia. „Avem propriul nostru brand şi parteneriate strategice în ţări ca şi SUA de exemplu”, spune orădeanul.

Programele celor doi se vând de regulă în limba engleză, însă sunt traduse şi în germană pentru a putea intra mai uşor pe piaţă. Munca celor doi au ajuns să fie recunoscută şi apreciată în întreaga lume. „Internetul este o piaţă globală, iar produsele noastre sunt într-o formulă cât mai profesionistă. Mulţi clienţi nici nu realizează că suntem o companie mică, românească”, spune Horaţiu.

În vizor, România

În ceea ce priveşte piaţa din România, în momentul lansării firmei nu era pregătită pentru produsele tinerilor orădeni, motiv pentru care cei doi nici nu s-au axat pe promovarea produselor lor în ţară. „În ultimii ani putem vedea că este interesantă şi România. Avem deja cereri de la parteneri care vor se ne distribuie programele şi aici”, a explicat Horaţiu.

Deşi cei doi au avut oferte din partea unor companii mari, din America, care au vrut să le cumpere afacerea pe bani mulţi, au decis să rămână pe cont propriu. „Din satisfacţia de a fi propriul şef. Stabileşti singur pe ce linie să mergi. Suntem conştienţi în momentul acesta că a fost o decizie bună”, mărturiseşte Horaţiu.

Cei doi tineri sunt perfect conştienţi de valoarea lor, însă cu toate astea sunt foarte modeşti şi cumpătaţi. După ani de muncă, sute de contracte şi sute de ore de muncă cei doi au ajuns să aibă proprii angajaţi, în număr de şapte, şi recent şi-au cumpărat şi sediul în care funcţiona firma cu chirie, aflat în centrul Oradiei. La nici 30 de ani au reuşit să demonstreze că şi în România se poate realiza ceva, şi ce au realizat ei nu este lucru puţin.

Programe pentru protejarea identităţii

Programele create de cei doi orădeni sunt destinate protejării identităţii utilizatorului de calculator. „Utilizatorul nu vrea ca nimeni să-i descopere urmele pe care le face, pentru protejarea împotriva furtului de identitate.

Mai sunt firmele care înlocuiesc calculatoarele şi pe cele vechi le donează sau le dau altor departamente. În ţările avansate SUA de exemplu, sunt legi prin care utilizatorii sunt obligaţi să şteargă informaţiile de pe un calculator pe care îl înlocuieşte, conform anumitor standarde. Asta pentru protejarea identităţii unor clienţi în cazul unor spitale, cabinete de avocatură, unde în calculatoare pot fi stocate date confidenţiale.

Şi în UE există legi care vorbesc despre nişte reguli de reciclare care presupun ştergerea în siguranţă a datelor”, explică Eugen Maliţa. Salvarea datelor pe un dispozitiv extern pentru a asigura o copie de sigurnaţă când pierdem datele”, a mai completat tânărul. Toate produsele lor se vând prin doar prin Internet.

Georgiana Anghel16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor