Au dat primul ajutor în Italia

Au dat primul ajutor în Italia
ORADEA - De 16 ani, la Solferino în Italia se desfăşoară una dintre cele mai antrenante tabere din lume, în cadrul căreia se întâlnesc voluntarii Crucii Roşii din zeci de state de pe toate continentele.

Anul acesta, în perioada 21 – 29 iunie, printre cei peste 4000 de participanţi s-a aflat şi grupul format din 12 voluntari bihoreni, majoritatea studenţi la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, avându-i ca şi coordonatori pe dr. Mihai Botea şi dr. Mircea Şandor. „Din toată România au participat 33 de persoane, 12 fiind din Bihor. De altfel grupul bihorean a şi reprezentat ţara noastră în cea de-a XI-a ediţie a competiţiei de la Solferino. Dacă anul trecut ne-am clasat pe locul 13, anul acesta am reuşit să obţinem locul 7, din 20 de echipaje participante”, a declarat dr. Botea, în cadrul unei conferinţe susţinute azi la sediul Crucii Roşii, filiala Bihor.

11 probe la 40 de grade Celsius

„Competiţia a fost anul acesta deosebit de dificilă. Am participat la 11 probe într-o singură zi, zi în care s-au înregistrat în jur de 40 de grade Celsius. Fiecare echipaj a fost format din cinci membri plus unul de rezervă. Probele au fost diverse: de la testarea condiţiei fizice până la cele medicale, teoretice sau cele de orientare turistică”, povesteşte dr. Şandor, adăugând că a fost şi o probă mai haioasă în care trebuia să mergi cât mai repede cu o lingură în gură, în care era o minge.

„Au fost probe în care efectiv s-a pus în valoare munca în echipă, modul de colaborare în acordarea primului ajutor. A fost o probă în care unul dintre membri era legat la ochi şi ceilalţi îl ghidau să treacă printre obstacole. De asemenea au existat situaţii limită în care trebuia să gestionezi toată activitatea. De exemplu un accident rutier în care era implicat un motociclist surd şi o femeie oarbă cu un câine”, adaugă dr. Şandor.

Oricum bihorenii sunt mulţumiţi de prestaţia lor în competiţia care a fost câştigată în cele din urmă de către echipajul Germaniei.

„Toţi cei care am participat acolo am câştigat o experienţă deosebit de importantă şi mulţumim pe această cale conducerii Universităţii din Oradea care ne-a pus la dispoziţie un microbuz. Crucea Roşie din Italia este foarte bine organizată şi în fiecare an încercăm să învăţăm cât mai multe de la ei”, conchide dr. Botea.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !