Au descifrat „secretele elveţienilor”

Au descifrat „secretele elveţienilor”
Prima statie de epurare ecologica din România este pe punctul de a prinde contur pe Valea Barcaului.

Ideea a aparut dupa ce primarii din Salard, Chislaz, Astileu si viceprimarul din Tamaseu au luat contact cu tehnica si administratia din Tara cantoanelor. Secretele, la vedere

„Cel mai important lucru din ceea ce am învatat noi în aceasta perioada în Elvetia e curajul de a visa. Si daca tot visam, sa visam ceva maret, ceva pe care sa-l punem si pe hârtie. Si asta a fost posibil, fiindca elvetienii sunt foarte generosi si ne-au dat cale libera sa le aflam secretele”, spune primarul de Salard, Nagy Miklos, organizatorul desantului bihorean în Elvetia.

La doar o saptamâna dupa experienta elvetiana a aparut si primul „vis”, care reprezinta si primul proiect al microregiunii Valea Barcaului. Este vorba tocmai de statia de epurare ecologica, pe care bihorenii au vazut-o la treaba în Elvetia. Microregiunea, formata din comunele Salard, Chislaz si Ciuhoi, dar „cu posibilitati de largire”, a fost constituita tocmai în scopul ca localitatile componente sa acceseze mai usor fonduri europene.

Statia ecologica a fost gândita sa fie construita cu fonduri Phare CBC, iar proiectul va fi depus chiar în aceasta saptamâna. „Statia functioneaza pe principiul de epurare a apelor uzate prin sistemul capilar al plantatiilor de stuf. Nu este necesara nici o sursa de energie electrica, totul este natural, nu se creeaza nici macar un disconfort din cauza mirosului”, spune primarul Salardului.

Statia ar urma sa deserveasca cel putin 12.000 de locuitori, din 14 sate, si va fi amplasata astfel încât sa fie cât mai accesibila din punct de vedere al transportului.

Mentalitate si comunicare

Schimbarea mentalitatii oamenilor si dorinta de a împartasi si altora experienta traita în Elvetia sunt scopurile declarate ale primarului de Salard. De aici încolo, drumul spre succes are cale libera, considera Nagy Miklos. „Marea noastra problema este aceea ca suntem individualisti si ca nu dam informatia mai departe. Cine are informatie are putere si cine are informatie poate sa faca ceva minunat”, a adaugat primarul de Salard.


„Orice Guvern am avea, daca oamenii nu stiu sa comunice, e condamnat la moarte”, sustine primarul Nagy Miklos.
La rândul sau, viceprimarul de Tamaseu, Kocsis Adalbert, spune ca ceea ce i-a atras atentia a fost faptul ca toate asociatiile cu care a luat contact în Elvetia erau constituite cu un scop. Primarul de Chislaz, Stefan Tripo, a remarcat faptul ca, în Elvetia, deseurile nu îngreuneaza existenta oamenilor, ci sunt folosite pentru a le usura viata.

„Reziduurile alimentare sunt transformate în gaze si apoi în curent sau în benzina ecologica. Pamântul pentru flori e obtinut prin reciclare, este depozitat în mijlocul orasului si se distribuie gratuit”, afirma Stefan Tripo.

Fara scara, în Parlament


Ioan Cocos, primarul Astileului, a avut sansa, ca vorbitor de limba germana, sa afle secretele elvetienilor fara translator. Cocos a fost impresionat de „sistemul lor aparte de a face politica si administratie, de faptul ca poti sa ajungi fara nici o scara în Parlament. Exista atâta respect pentru om, pentru propunerile sale, încât un taran, un fermier, un om din clasa de mijloc poate ajunge parlamentar numai cu sprijinul celor pe care îi reprezinta”.

De altfel, pentru câteva ore, delegatia româna a fost oaspetele Parlamentului de la Berna. „Fiecare parlamentar e responsabil de votul sau în fata celor care l-au ales si activitatea sa este la vedere. Acolo nu exista comanda politica. Proiectul de buget, atât la nivel de primarii, cât si la nivel de canton, se afla în dezbatere publica”, a mai spus primarul celei mai bogate comune din Bihor.

Veronica Bursasiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !