Au experimentat de la happening la video-art

Au experimentat de la happening la video-art
11 tineri din România, printre care şi un beiuşean au participat la Proiectul RIVER.

Centrul de Pregătire Profesională în Cultură în parteneriat cu The Ark-Bursa Mărfurilor au organizat în perioada 14-20 septembrie, în spaţiul expoziţional The Ark din Bucureşti, expoziţia R.I.V.E.R. – Expresii independente, eveniment ce încheie proiectul RIVER (Representing the Identities and the Voices of the European Riverains) derulat în perioada octombrie 2008—octombrie 2010.

Această expozitie prezintă tablouri, colaje, instalaţii, sculpturi şi fotografie realizate de 11 tineri creatori din România participanţi în cadrul acestui proiect.

Ce este RIVER?

  RIVER, finanţat prin Programul Cultura 2007-2013, promovează moştenirea culturală europeană a comunităţilor mici, dezvoltate de-a lungul unor cursuri de apă ale celor trei ţări partenere: Esino (Italia), Jasien (Polonia) şi Dâmboviţa (România), facilitând astfel promovarea istoriilor locale şi dialogul intercultural între aceste comunităţi riverane, prin intermediul creaţiilor de artă plastică. Tematica unică a acestor ateliere de lucru a fost „ Identitatea râului în existenţa comunităţilor mici”… iar tinerii artişti plastici români, italieni şi polonezi au folosit galeriile de artă, atelierele sau locaţiile de pe malul râurilor pentru a realiza lucrări individuale sau colective, având ca punct de plecare poveştile culese din comunităţile europene participante în acest proiect.

La trei ore de Smolensk

   Astfel, în fiecare locaţie, s-a constituit o echipă de 12 artişti, formată din patru reprezentanţi ai fiecărei ţări participante… Din grupul artiştilor români prezenţi în Lodz, Polonia, a făcut parte şi pictorul bihorean Tudor Frâncu.

„Au fost două săptămâni în care am avut ocazia şi libertatea de a aborda noi forme de expresie artistică şi în acelaşi timp am intrat în contact cu o ţară din spaţiul ex-comunist şi un oraş ( Lodz) care reuşeşte să supravieţuiască cu succes post-industrializării…Grupul de artişti a fost format din studenţi şi absolvenţi de arte vizuale şi chiar dacă toţi aveam pregătire în specializările tradiţionale (sculptură, pictură, fotografie sau grafică) am putut experimenta noi mijloace artistice specifice artei contemporane de la happening şi ready-made până la instalaţii şi la video-art. În plus, am trăit alături de colegii mei o experienţă unică, ţinând cont de contextul «istoric» în care s-a desfăşurat acest atelier de lucru din Polonia: am zburat cu avionul din Bucureşti spre Varşovia la trei ore după tragedia aviatică de la Smolensk din 10 aprilie… Întâmplarea a făcut ca pentru grupul de italieni şi români, prima zi petrecută în Polonia să fie una de tristă amintire. Practic noi am ajuns şi am prins în Polonia acea săptămână de doliu naţional şi vrând-nevrând, pentru artişti unele lucrări au fost influenţate de trimiteri şi referiri la ceea ce se întâmplă în jurul nostru”, spune artistul din Beiuş.

V.B.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !