Au expus cariile stomatologiei

7Comentarii
Au expus cariile stomatologiei
ORADEA – Conducerea Colegiului Medicilor Dentişti din Bihor a înaintat forurilor superioare de la Bucureşti, dar şi celor locale, o listă cuprinzând propunerile membrilor săi pentru viitorul Contract-Cadru.

„Am spus-o şi o vom spune în continuare: stomatologia este Cenuşăreasa sistemului sanitar românesc. Există o mare discrepanţă între creşterea fondurilor alocate acestui domeniu şi creşterile acordate celorlalte domenii de activitate. Nu ne dăm seama cum această diferenţă foarte mare nu sare în ochii conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, a declarat marţi dr. Panţel Marton, preşedintele CMD Bihor, în cadrul unei conferinţe de presă. Pentru a preîntâmpina o astfel de situaţie şi în anul 2007, medicii bihoreni au elaborat mai multe propuneri vizând activitatea lor. „Dorim eliminarea asigurării de răspundere civilă a cabinetelor medicale cu forma de organizare SRL, care au angajaţi. Aceasta pentru că legea trebuie aplicată la toate cabinetele, nu numai tipurilor SRL. Este o absurditate”, conchide dr. Panţel.

Fără „garanţii”
O altă doleanţă este cea legată de eliminarea termenului „garanţie” din cadrul oricărei manopere de tratament. „Lucrăm pe substrat biologic şi există o multitudine de cauze independente de practica medicală care pot influenţa evoluţia lucrării. Noi nu suntem bijutieri”, afirmă preşedintele CMD Bihor. Nici corelarea programului de lucru cu bugetul nu pare să-i mulţumească pe dentişti. „În momentul de faţă, bugetul alocat unui medic dentist se poate consuma în mai puţin de o săptămână, deşi acesta lucrează 40 de ore pe săptămână, plătindu-se strict manoperele, şi nu plata per capita”, spune dr. Panţel.

Plata asistentelor
Nici asistentele medicale ce lucrează în cabinetele stomatologice nu au fost uitate. Medicii dentişti cer asigurarea unui venit echivalent cu salariul minim pe economie pentru plata acestora. Totodată, pentru pensionari aceştia doresc ca protezele dentare să fie introduse în aceeaşi categorie cu protezele ortopedice, existând un buget aparte pentru plata acestora. „Asigurarea protezelor totale unor pensionari care au muncit din greu ani de zile este o obligaţie morală pe care Ministerul Sănătăţii şi CNAS trebuie să şi-o asume”, spune hotărât dr. Panţel. Nici colegii de breaslă din mediul rural nu au fost uitaţi, pentru aceştia solicitându-se suplimentarea plafonului cu cel puţin 30% faţă de mediul urban.

„Pentru îndeplinirea acestor propuneri vom merge pe orice pistă, atât prin intermediul Prefecturii, cât şi pe linie politică. Îl vom ruga şi pe deputatul liberal Cornel Popa să ne susţină la nivel central. Se pare că susţinerea politică are un rol primordial în zilele noastre”, încheie dr. Panţel.

Viorica Borz7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor