Au gasit Acul, pregatesc Adunarea femeilor

Au gasit Acul, pregatesc Adunarea femeilor
Sute de elevi au fost prezenţi miercuri seara la Teatrul Arcadia pentru a-şi aplauda colegii care au urcat pe scenă.

Şase elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea şi Colegiul Naţional „IosifVulcan” au avut curajul şi talentul să dea viaţă personajelor din spectacolul „Acul cumetrei Gurton”, de William Stevenson, sub îndrumarea prof. Maria Ivanov, de la Palatul Copiilor şi Elevilor, şi a actorului Florian Silaghi de la Teatrul „Arcadia”.

„Acul cumetrei Gurton” este o piesă scrisă în perioada de dinaintea lui Shakespeare. Subiectul piesei se învârte în jurul pierderii unui ac. În perioada respectivă acele erau considerate unelte foarte valoroase, fiind greu de realizat, iar cumătra Gurton este disperată din cauza pierderii acestei preţioase ustensile”, explică actorul Florian Silaghi.

Cu această piesă, acum doi ani, au participat la Festivalul de Teatru Medieval pentru Elevi din Sighişoara, unde au fost apreciaţi şi răsplătiţi pe măsura talentului lor, cu locul I. Pe scurt, subiectul piesei este următorul: Cumătra Gurton şi-a pierdut acul pe care îl caută peste tot, zadarnic. Derbedeul satului îi şopteşte că l-ar fi furat o vecină, doamna Chat. În acelaşi timp, acesteia îi spune că vecina Gurton o acuză în gura mare, pe motiv că i-ar fi furat un cocoş. De aici un „quiproquo” (confuzie între personaje) prelungit, mânuit cu vervă şi ingeniozitate. Cele două vecine se insultă, se păruiesc, răscolesc tot satul. Cauza iniţială a conflictului este repede uitată, se reaprind vechi certuri şi ranchiuni ascunse.

Din distribuţie au făcut parte elevii: Mădălina Naghiu (Cumătra Gurton), Roxana Ghenţ (Tib), Mirela Dana (Hangiţa Chat), George Nemeş (Diccon), Tudor Beleuţă (Hodge) şi Alexandru Erdei (Doctorul Raţ). Piesa a fost pusă în scenă ca urmare a unei colaborări a actorului Florian Silaghi cu Palatul Copiilor care a început în 2009. A urmat o preselecţie în şcoli şi în acest fel s-a mărit trupa şi a fost pusă în scenă şi Adunarea femeilor de Aristofan. Cu această piesă, elevii lui Florian Silaghi  au participat la Constanţa, la Festivalul Naţional de Teatru Antic pentru Elevi, unde au obţinut premiul pentru cel mai bun spectacol „Adunarea femeilor”, care va fi prezentat la Teatrul „Arcadia” peste două săptămâni.

V.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !