Au început emoţiile examenului de maturitate

Au început emoţiile examenului de maturitate
Probele scrise ale examenului de bacalaureat au debutat luni cu proba la limba şi literatura română.

Emoţiile au început, de luni, şi pentru cei 4.847 de elevi înscrişi la sesiunea de vară a examenului de maturitate din Bihor. Examenul de bacalaureat a început, luni, cu proba la Limba şi literatura română.

Subiectele pe care elevii le-au primit la Limba română au fost diferenţiate în funcţie de profil: o variantă pentru real şi una pentru uman. Astfel, absolvenţii filierei teoretice, profilul umanist, şi cei ai filierei vocaţionale, profilul pedagogic, au avut acelaşi tip de subiecte, iar absolvenţii filierei teoretice – profil real, ai filierei tehnologice şi ai filierei vocaţionale – toate profilurile, cu excepţia celui pedagogic, au primit alte tipuri de subiecte.

Subiecte şi eliminaţi

Elevii de la profilul real au primit un text la prima vedere din opera literară „Omul din vis” de Cezar Petrescu, pe baza căruia au avut de dat antonime pentru două cuvinte, de explicat rolul unei cratime, de indicat două motive literare şi perspectiva narativă, de explicat rolul verbelor la imperfect şi de demostrat prin două argumente că textul aparţine genului epic, precum şi de comentat o secvenţă.

La subiectul al doilea, aceştia au avut de redactat un eseu în care să-şi exprime părerea despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos.

La subiectul al treilea, elevii de clasa a XII-a de la profilul real trebuie să redacteze un eseu despre tema şi viziunea despre lume într-un text poetic studiat de Mihai Eminescu.

Absolvenţii de clasa a XII-a de la profilul uman au primit un text la prima vedere din „Donna Alba” de Gib Mihăescu. Elevii au avut de răspuns la nouă cerinţe care vizau cunoştinţe de vocabular, teorie literară, precum şi capacitatea de înţelegere şi interpretare a unui text literar.

La subiectul al doilea au avut de scris un text argumentativ despre activitatea de îndrumare a lecturii.

La subiectul al treilea, elevii de clasa a XII-a au avut de redactat un eseu de 2-3 pagini despre tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat de Ion Barbu, Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu.

Şapte elevi din Bihor, care au încercat să fraudeze examenul de bacalaureat, au fost eliminaţi. Aceştia provin, potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Nicolae Avram, din centrele de examen de la Săcuieni (2 elevi), Samuil Vulcan Beiuş (2 elevi), Aleşd (1 candidat), Eminescu (1 elev) şi Traian Vuia (1 elev). 193 de elevi din cei 4.847 înscrişi au lipsit de la examen.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !