Au inceput lupta cu fumatul

ORADEA – Aproximativ 60 de bihoreni s-au programat pentru o consultaţie în centrul de consiliere pentru renunţarea la fumat din incinta Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Oradea.

Dintre aceştia, 21 se află deja sub tratament, urmând ca în această perioadă să se prezinte la controlul efectuat după primele două săptămâni de administrare a medicamentaţiei. „Medicamentele primite sunt suficiente pentru tratarea a 30 de pacienţi. Asta în condiţiile în care cei 30 de pacienţi vin regulat la control şi se ţin de tratament, care durează aproximativ trei luni. Sunt persoane care tolerează mai greu medicamentele, care dau şi efecte adverse în anumite cazuri”, susţine dr. Lavinia Davidescu, coordonatorul Centrului pentru renunţarea la fumat din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea.


Fumători „înrăiţi”

Dintre pacienţii care s-au prezentat până acum la acest centru, majoritatea au vârsta cuprinsă între 30-50 de ani şi pentru care fumatul a trecut de la ipostaza de viciu la cea de boală. „Majoritatea pacienţilor au o dependenţă medie şi înaltă. Ei au ajuns la vâsta la care conştientizează faptul că fumatul le ameninţă viaţa şi încearcă să se salveze. Oricum efectele acestei terapiei se vor vedea în timp, peste câţiva ani buni. În prezent ar fi indicată susţinerea unor campanii puternice de prevenţie în rândul tinerilor, printre care se află cei mai mulţi fumători”, precizează dr. Davidescu. Principalul motiv invocat de către pacienţii care doresc să renunţe la fumat este cel legat de sănătate. Alţii doresc să renunţe din motive financiare, alţii pentru a-şi proteja anturajul, iar unele paciente din motive ce ţin de estetică.

Tratament

Programul ce vizează renunţarea la fumat este gratuit. Persoanele care doresc să beneficieze de el, trebuie doar să sune la numărul 0259/416.141, pentru a fi trecut pe lista de programări. Atât consultul medicului specialist cât şi cel al psihologului se efectuează la Camera de Gardă a Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea. După ce este consultat, pacientului i se prescrie tratamentul în funcţie de gradul dependenţei nicotinice. După două săptămâni i se va lua o probă de urină pentru a vedea dacă el într-adevăr s-a lăsat de fumat. În cazul în care se descoperă că a fumat, atunci pacientul este scos din program, nemaifiindu-i aplicat tratamentul, care ţine trei luni.

Potrivit ultimelor date, 830 de persoane s-au programat pentru o consultaţie în centrele de consiliere din Bucureşti, Oradea şi Constanţa. Dintre aceştia, în jur de 400 au primit ajutor de specialitate, iar 250 dintre ei au primit deja medicamentele gratuite.

Programul „Stop Fumat” a fost lansat pe 24 august în Bucureşti, iar din 22 octombrie se desfăşoară şi în Alexandria, Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Lugoj, Oradea, Slobozia, Târgu-Mureş şi Timişoara.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase