Au înregistrat tentativa de record mondial

1Comentariu
Au înregistrat tentativa de record mondial
Salontanii vor sa atraga neaparat atentia asupra sarbatorii orasului lor si vor sa doboare un record mondial. 700 kg de carne de vita, 90 kg de untdelemn, 130 kg de ceapa, 750 kg de cartofi, 15 kg de boia. Acestea sunt ingredientele pentru cel mai mare gulas care s-a gatit vreodata în lume.

12.000 de portii

În 3 iunie, când salontanii vor sarbatori 400 de ani de la întemeierea orasului, ei se pregatesc sa gateasca peste 4.600 litri de gulas. Din acesta ar urma sa se înfrupte peste 12.000 de persoane. La propunerea primarului Torok Laszlo, presedintele Consiliului Judetean, Kiss Alexandru, va superviza întreaga actiune.

Pentru aceasta, seful judetului va trebui sa fie prezent la Salonta, cel târziu la 5:00 dimineata. Presedintele Kiss nu este un novice în domeniul prepararii gulasului. El a câstigat un concurs în domeniu cu ocazia unei sarbatori a etnicilor maghiari, în Santul Cetatii Oradea. Intentia de a doborî recordul mondial a fost înregistrata deja la Londra, la sediul Recordurilor Guiness, care a acceptat înscrierea salontanilor în concurs, a anuntat azi primarul Torok Laszlo.

Sarbatoare cu sponsori

„Pentru noi conteaza mult faptul ca oamenii se intereseaza si sunt bucurosi ca Salonta doreste sa intre în Cartea Recordurilor. Este foarte important sa se stie ca toate programele cultural-artistice, inclusiv gatitul gulasului, sunt finantate din sponsorizari si proiecte, neafectând bugetul local. Pentru aceste evenimente am primit sprijin si din partea Consiliului Judetean”, spune primarul Torok.

Prezent azi la Salonta, Kiss Alexandru a subliniat faptul ca în perspectiva integrarii în UE, pentru CJ Bihor municipiile sunt foarte importante, în sensul investitiilor. „Toti asteptam sa ne integram, dar nu stim ce înseamna aceasta. Integrarea presupune, pe lânga banii si ajutoarele pe care le vom primi, si competitie. Pentru aceasta trebuie sa fim noi pregatiti. CJ si-a schimbat strategia de dezvoltare a judetului, în sensul ca aloca mai multi bani pentru orase. În acest an, Salonta a fost ajutata mai substantial”, a declarat presedintele Kiss.

Vasul urias

Una dintre problemele tehnice cu care s-au confruntat organizatorii a fost gasirea unui vas în care sa se prepare gulasul. În acest scop s-a organizat o licitatie, iar fabricarea vasului a costat 170 milioane de lei. Volumul total al oalei uriase este de 5.400 litri.

Diametrul bazei mici este 1.800 mm, iar al bazei mari de 2.600 mm. Recordul mondial în domeniul prepararii gulasului a fost detinut de catre unguri si a fost stabilit în urma cu zece ani. Anul trecut, portughezii din Altayoho au stabilit recordul mondial în domeniu. Primarul de Salonta insista asupra faptul ca municipiul bihorean este îndreptatit moral sa detina acest record mondial.

„Concursul de gatit gulas are deja traditie la Salonta, arta gatitului fiind lasata drept mostenire de poetul Sinka Istvan”, spune Torok Laszlo. Primarul, unul dintre organizatorii actiunii, nu este un novice în ceea ce priveste recordurile mondiale. Fost corespondent la Bihari Naplo, Torok Laszlo sustinea o rubrica de Guinnes Book. El a marturisit pentru J.b. ca înainte de a lua decizia de a intra în competitie pentru recordul mondial, a studiat Guinnes Book sa vada ce ar fi mai accesibil pentru salontani.

Veronica Bursasiu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor