Au invalidat noul rector

15Comentarii
Au invalidat noul rector
ORADEA – Comisia de Etică a Universităţii Oradea a decis, marţi, invalidarea alegerilor desfăşurate, săptămâna trecută, pentru desemnarea unui rector,  susţinând că alegerile s-au desfăşurat fără respectarea Legii privind Statutul cadrelor didactice şi a Chartei Universităţii.

Alegerile au fost organizate deoarece, în luna martie, rectorul ales în 2004, Teodor Traian Maghiar, a fost revocat din funcţie de către Senatul Universităţii după suspendarea sa de către fostul ministru al Educaţiei şi Cercetării, Mihai Hărdău, ca urmare a faptului că DNA a început urmărirea penală împotriva sa şi a tatălui său, Teodor Maghiar, fost rector în perioada 1990-2004.

            Cei doi foşti rectori sunt acuzaţi că au eliberat pe numele a zeci de cetăţeni străini diplome false, aferente unor specializări medicale inexistente în România, precum şi pentru raportarea unor cifre de şcolarizare false, procedeu prin care în perioada 2000-2005 Universitatea Oradea a obţinut de la MEC cu 25 de milioane de euro mai mult decât i s-ar fi cuvenit conform numărului real de studenţi.

            Săptămâna trecută, Senatul Universităţii Oradea l-a ales ca rector, cu 59 de voturi din 104 exprimate, pe Vasile Bara, decan al Facultăţii de Protecţia Mediului. Contracandidatul său, Ioan Felea, care a obţinut 42 de voturi, a contestat însă alegerile, invocând patru motive.

            Astfel, 11 voturi fuseseră exprimate nu de către membrii aleşi ai Senatului Universităţii, ci de către persoane delegate de aceştia, ceea ce contravine Chartei Universitare, care prevede că “votul trebuie exprimat individual, secret şi direct”.

            De asemenea, autorul contestaţiei reclama faptul că a votat şi fostul rector Teodor Maghiar, deşi după pensionare acesta a rămas doar profesor consultant. Or, conform aceleiaşi Charte, drept de vot au doar cadrele didactice titulare. Un alt motiv pentru care profesorul Felea a contestat alegerile constă în “limitarea abuzivă a dreptului la liberă exprimare” de către conducerea Universităţii, care a decis ca înaintea votului să aloce fiecărui candidat la funcţia de rector doar cinci minute pentru susţinerea planului managerial în faţa Senatului, precum şi pentru răspunsurile la întrebări.

            În fine, Felea a contestat şi dreptul de participare la alegeri a şefilor serviciilor administrative ale Universităţii. El a arătat că aceste persoane, apropiate fostului rector Teodor Maghiar, unele cercetate pentru fapte de corupţie, nu aveau dreptul să participe la alegerea rectorului, neavând calitatea de membri ai Senatului.

            “Comisia de Etică a Universităţii a apreciat, marţi, că alegerile s-au desfăşurat fără respectarea Legii privind Statutul cadrelor didactice şi a Chartei Universităţii”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Universităţii, profesorul universitar Mircea Pop.

            Acesta a precizat că rectorul interimar Teodor Leuca, ales luna trecută din rândul prorectorilor, va lua act de verdictul Comisiei, urmând să convoace o nouă şedinţă de Senat pentru a confirma invalidarea alegerii lui Vasile Bara, precum şi pentru a stabili data repetării scrutinului.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor