Au marcat două secole de când s-au aşezat pe pământul Şinteului

De Veronica Bursaşiu
Au sărbătorit 200 de ani de la colonizarea Şinteului
Au sărbătorit 200 de ani de la colonizarea Şinteului
Evenimentul a prilejuit, în premieră, prezenţa celor trei capi ai Consiliului Județean Bihor, împreună la un eveniment.

Sâmbătă s-a dat semnalul debutului sărbătorii la Şinteu. Slovacii au sărbătorit 200 de ani de la stabilirea lor în comună. La festivitatea de deschidere au fost prezente oficialități atât din Bihor, cât și din Slovacia.

Dintre membrii comunității slovace au luat cuvântul Lasak Benedek, primarul comunei Șinteu, Miroslav IabloncsiK, consulul general al Republicii Slovace în România și liderul Umiunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România Adrian Merka.

De-altfel, pe lângă Primăria Şinteu, UDSCR a fost coorganizator al evenimentului menit să prilejuiască reîntâlnirea slovacilor din Şinteu cu cei plecaţi prin alte colţuri ale lumii. În cuvântul său, liderul UDSCR a accentuat faptul că prezenţa capilor administraţiilor publice din cele două țări este dovada vie a parteneriatului de zi-cu-zi dintre instituții, că prin muncă și dăruire şi respect pentru cultura slovacilor din localitatea Șinteu, aceasta va putea prospera şi pe mai departe.

sinteu

„Sprijinul celor două state este important. Pe de o parte, nouă, slovacilor de aici apartenența la România ne face cinste și ne dă mândrie, iar pe de altă parte, apartenenţa la Slovacia este importantă pentru că înseamnă legătura cu strămoșii”, a ţinut să spună Adrian Merka.

Înainte de a luat cuvântul, Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor Pasztor Sandor a ţinut ca alături de domnia sa să fie prezenţi şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea, subliniind că în august 2017, la Șinteu, este pentru prima dată când cei trei şefi ai instituției sunt împreună la un eveniment în afară Oradiei. De ce tocmai la Şinteu? A răspuns tot Preşedintele Pasztor: „Această comună este mai interesantă, având ceva aparte. Merită atenția noastră comună! Suntem și trebuie să fim atenți la comunitățile mici, sunt parte a identității bihorene. Vă doresc ca peste generații, cifra de 200 să fie mai mare, tot mai mare!”.

Comunitate aparte

Spre sfârşitul secolului XVIII, un număr însemnat de slovaci s-au stabilit în hotarul Peştişului, între culmile Munţilor Plopişului, punând astfel bazele cătunului Şinteu, care cu timpul va deveni aşezare şi apoi comună.

Acestei localităţi (cătun), întemeiată de slovaci, localnicii şi populaţia românească i-au spus tot timpul Nova Huta (fabrica Nouă), dar şi Şinteu.Slovacii colonizaţi aici, au constituit forţa de muncă pentru defrişarea pădurilor. Lemnul, mai târziu, a fost folosit drept combustibil pentru prima manufactură de sticlărie înfiinţată în 1790, la Huta Voievozi (în limba slovacă Stra Huta).

sinteu9

Lipsa colectivizării la Şinteu a fost unul dintre factorii care au contribuit la menținerea valorilor culturale aproape intacte. Însă, migrația spre Aleșd și Oradea, începută în anii 1960, desființarea fabricii de sticlă și migrația înspre Slovacia de după anii `90 au început să pună la grea încercare această comunitate. De-a lungul timpului, comunitatea din Şinteu a atras atenţia altor comunităţi cu care s-au înfrăţit cum e Appenzell din Elveţia. Localitatea Appenzell și cantonul Appenzell Innerrhoden sunt situate într-un peisaj deosebit de frumos, la deal.

„Appenzel, la fel ca şi Şinteu e situat la aproximativ 700 m altitudine”, spunea Augustin Albert, fostul de Şinteu. Regiunea este cunoscută pentru obiceiurile și tradițiile rurale, cum ar fi coborârea bovinelor pentru toamna și pentru evenimentele culturale, pentru muzică şi dansurile populare, dar şi pentru drumeții în regiunea Alpstein.

sinteu8

Cu aproximativ 7.000 de locuitori, Appenzell este centrul politic, economic și cultural din Appenzell Innerrhoden, cel mai mic canton elvețian. Localitatea fără mașini, atrage cu o mulțime de magazine mici si buticuri, care sunt ideale pentru cumpărături. Fațadele clădirilor sunt decorate cu fresce. Aproximativ 200 de kilometri de trasee de schi fond atrag iarnă de iarnă sute de mii de turişti.

Tinerii din această localitate au constribuit cu fonduri şi forţă de muncă la bunăstarea comunităţii din Şinteu, introducând apa în casele oamenilor.

sinteu60Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !