Au mers de au luat Lumină

De Crina Dobocan și Călin Corpaș
Reactualizat la:
9Comentarii
Au mers de au luat Lumină
Clericii orădeni au oferit lumină tuturor credincioșilor prezenți la slujbă.

Sute de mii de credincioși ortodocși și greco-catolici au luat parte la Slujba de Înviere, oficiată în capele, biserici, catedrale și mănăstiri.
Potrivit rânduielii liturgice, slujba a început cu invitația de a lua lumină, continuând cu tradiționala procesiune de înconjurare a sfintelor lăcașe.

La finalul Utreniei Învierii, credincioșii au primit “Paștile”, adică pâinea și vinul (binecuvântate de preoți în Joia Mare), ca simbol al Jerfei și Învierii Domnului.

Clericii au adresat părintești cuvinte de învățătură, vorbind despre viață, lumină, Înviere. Totodată, ei au făcut referiri la tâlcurile câtorva dintre afirmațiile Mântuitorului prezentate Sfânta Scriptură.

Un nou început

“Învierea să fie pentru noi toți un început al învierii noastre din punct de vedere spiritual”, au îndemnat călugării Mănăstirii Franciscane “Maica Domnului” din Olosig, unde slujba a început sâmbătă la ora 22.00.

Curtea bisericii Sf. Mc. Pantelimon din capătul cartierului Nufărul s-a umplut la miezul nopții cu credincioșii pregătiți să înconjoare biserica de Învierea Domnului. Slujba de Înviere a fost oficiată de un sobor de trei preoți. În predica de Înviere, dând exemplul pildei evanghelice a fiului rătăcitor întors la tatăl său, preotul paroh Pintea a subliniat importanța acestei zile de sărbătoare, insistând asupra nevoii de bucurie comunitară, atât pentru cei care s-au înfrânat, cât și pentru cei care au fost leneși. Atât pentru cei sosiți în primul ceas la Hristos, cât și pentru cei sosiți în ceasul al doisprezecelea. Atât pentru cei care au postit, cât și pentru cei care nu au postit, ca nimeni să nu refuze bucuria bucatelor duhovnicești oferită de Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

Pastoralele episcopilor

În ziua de Paști, preoții vor celebra slujbe și vor da citire cuvintelor pastorale ale episcopilor Sofronie Drincec și Virgil Bercea, ierarhii Episcopiilor Ortodoxă și Greco-Catolică de Oradea.

Și redacția Jurnal Bihorean & Bihon.ro îl slăvește pe Mântuitorul cel Înviat și urează tuturor credincioșilor sănătate deplină și un praznic binecuvântat.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor