Au parafat înfrăţirea cu „românii adevăraţi ” din Băcioi

De Veronica Bursaşiu
Primarul Aleşdului şi primarul de Băicoi au semnat acordul
Primarul Aleşdului şi primarul de Băicoi au semnat acordul
Înfrăţirea cu localitatea Băcioi vine după ce în urmă cu trei luni, Consiliul Local Aleşd a parafat înfrăţirea cu Stará Ľubovňa un oraș din Slovacia cu 15.965 locuitori.

Finalul de an le aduce aleşdenilor noi parteneri. În şedinţa Consiliului Local de miercuri a fost semnat Acordul de cooperare între localităţile Aleşd şi Băcioi din Republica Moldova.

„Noii noştri parteneri sunt români adevăraţi, români cu suflet mare de care ne desparte doar o graniţă.Sperăm ca această înfrăţire să deschidă calea unei Uniri între persoane şi localităţi, de cunoaştere mai bună a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice românilor din Moldova şi Ardeal”, a spus primarul Ioan Todoca, semnatar al acordului.

Semnarea acordului dintre cele două părţi vine în urma unor contacte repetate. Primarul spune că aceste contacte i-au fost intermediate de deputatul Ioan Cupşa, membru al Comisiei de prietenie cu Republica Moldova. Moldovenii din Băicioi au fost pentru prima dată la Aleşd cu prilejul Zilelor Oraşului, când a fost prezentă şi o delegaţie din Stará Ľubovňa. Conform wikipedia, „Băcioiul e întemeiat în 1484 – 1485. Avea suprafața de moșie de aproximativ 12 mii de desetine, spun bătrînii din sat. Este așezat pe ambele maluri ale Ișnovățului, în hotarele moșiilor răzeșilor, Sîleșteni și Malușteni, prin care trecea un important drum comercial de veacuri, ce lega nu numai sudul cu centrul țării, dar și nordul cu sudul continentului prin drumul de la Varegi la greci, care după spusele bătrînilor treceau pe aiceste așezat pe 7 coline: Cornișor, Frumușica-Oana, Hlobeni, Hamzeu, Molușteni, Silășteni și Străisteni”.

„Pentru a încheia astfel de acorduri de înfrăţire e necesar avizul Ministerului Administraţiei Publice şi cel al Ministerului de Externe al României. Comuna Băcioi are aproximativ 12.000 de locuitori. După semnarea acestui acor luăm în considerarea scrierea unor proiecte comune depuse direct la Bruxelles pe Programul Europa pentru Cetăţeni. Sunt proiecte mai mici care se depun pe schimburi culturale, schimburi între instituţii, de 25.000 de euro. Sunt şi proiecte de 150.000 de euro care pot fi depus de patru parteneri”, explică primarul Aleşdului Ioan Todoca.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !