Au pierdut pariul cu euro!

1Comentariu
DEVA – Căderea liberă pe care o înregistrează moneda naţională dă mari dureri de cap tuturor celor care se raportează la euro ca modalitate de plată a achiziţiilor sau a serviciilor.

Diferenţa de curs faţă de luna octombrie a anului trecut, când leul şi-a început deprecierea faţă de moneda euro, este în luna ianuarie de 0,4186 lei. Deşi pentru mulţi dintre noi este o valoare nesemnificativă, cei 4.000 de lei vechi pot să dea peste cap planuri mari.

Spre exemplu, o garsonieră într-o zonă centrală costă aproximativ 25.000 de euro. Acesta înseamnă că acum trei luni valoarea ei în lei era de 83.770 de lei. Dacă calculăm aceeaşi valoare a garsonierei la cursul actual, preţul acesteia este de 94.235 de lei. Deşi preţul garsonierei în euro este acelaşi, după trei luni, valoarea ei în lei a crescut cu 10.465 de lei. Astfel, cel care va dori să o achiziţioneze va plăti cu aproximativ 10.000 de lei mai mult.


Nici în cazul celor care doresc să-şi achiziţioneze o maşină lucrurile nu stau de loc bine. Astfel, dacă s-a orientat spre o maşină de 20.000 de euro, din cauza deprecierii leului cu numai 0,4186 faţă de moneda europeană, va plăti o diferenţă de 8.372 de lei. Şi în cazul producătorului autohton preţul unei maşini este calculat tot în euro. Astfel, la valoarea unei maşini de producţie autohtonă de aproximativ 8.000 de euro, un român va plăti cu 3.348 de lei mai mult decât acum trei luni.


Dobânzile la împrumuturile în moneda europeană fiind mai mici decât cele în lei, a făcut ca mulţi dintre români să prefere acest împrumut. După trei luni de devalorizare continuă a leului, cei care au optat pentru aceste împrumuturi vor simţi la salariu acest lucru.
Astfel pentru o rată de 100 de euro, cel care s-a împrumutat în această monedă va plăti la bancă cu 41,14 lei pe lună mai mult decât acum trei luni. Dacă rata celui care s-a împrumutat la bancă în euro este de 300 de euro acesta va plăti, în februarie, cu 125,58 de lei mai mult decât a plătit în luna octombrie a anului trecut.
„Devalorizarea continuă a leului în raport cu euro este un semnal de alarmă, care trebuie să ne îngrijoreze. Dacă se va dovedi că economia nu poate să susţină moneda naţională, ne putem aştepta ca aceasta să atingă un prag critic de 4 lei pentru un euro. Acest lucru va conduce la o avalanşă de noi scumpiri” declară Florian Rusan, economist.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor