Au răsunat stâncile

36Comentarii
Au răsunat stâncile
SUNCUIUS – Ritmurile puternice au cucerit defileul Crisului Repede de vineri seară şi până marţi dimineaţă, non-stop. Organizat în minivacanţa din pragul zilei de 1 Mai, festivalul „Freedom Of Muzic Open Air 2007” („Libertatea Muzicii în Aer Liber 2007”) a adus la Suncuius sute de tineri din aproape toată Transilvania.  Concert la Suncuius 01.05.2007 I

Rockul a avut „lovitura de deschidere” pe scena amplasată peste Criş de Peştera Unguru Mare.

Pe lângă trupele Semnal M, Swinging Train, Iguana pe fir, Guerillas şi Lights Soft Rock, care au concertat şi în iunie 2006, la Şuncuiuş, o surpriză deosebit de plăcută a fost tânăra trupă clujene Audiogram a cărei performanţă o anunţă de mare perspectivă.

„După cum mă aşteptam, atmosfera s-a încins rapid. Am făcut şi head-banging cu prietenii rockeri, adică rotitul pletelor în aer, iar băieţii s-au moblizat şi la pogo, adică dansul acela în care sar ca şi în lupta de cocoşi”, ne-a povestit apoi o tânără rockeriţă orădeană.

O noutate a fost şi recitalul de muzică clasică susţinut de Steve&Alan. Iar după miezul nopţii boxele au fost acaparate de ritmuri tehno, dance, progresive şi electro, mixate de Dj din Oradea, Cluj, Suceava, Timişoara şi Bucureşti. În zilele şi serile următoare au alternat ritmurile electro cu cele rock clasice, spre desfătarea tinerilor care şi-au instalat corturile chiar şi aproape de scenă, pentru a nu pierde din decibelii emişi generos între stânci.

Concertul a fost opera Serviciului Public Local „Salvamont”Şuncuiuş, care i-a avut ca aliaţi pe Delta Acoustics, Victor Nagual, Compact Media Pro Muzic, Electronic Hunt şi Groove++ Recordings.

„Festivalul l-am gândit ca o propagandă pentru munte şi un cadou de 1 Mai. Am vrut ca cei care iubesc înălţimile să nu regrete că pierd seara de discotecă în oraş. Cred că s-a văzut că muzica în aer liber nu e cu nimic mai prejos decât cea din cluburi, dimpotrivă. Am prezentat sâmbătă şi un exerciţiu amplu de salvare pentru ca tinerii plini de viaţă să înţeleagă că muntele trebuie şi respectat. Cei care încalcă regulile îşi asumă riscuri mari. De asemenea, am vrut să arătăm turiştilor că se pot bucura de frumosul peisaj de aici ştiind că au de la cine primi ajutor în timp util. Şuncuiuşul are şansa să se dezvolte turistic şi ne bucurăm că Primăria a înţeles importanţa rolului nostru.”, ne-a explicat Marius Herlaş, şeful SPL Salvamont Suncuius.

Organizatorii au mai fost sprijiniţi de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bihor, Primaria Suncuius şi sponsorii locali Consumcoop Bulz şi Panovra Impex.

Salvare pe tiroliană

Prietena căţărătorului Liviu Neagoe (expediţii în Tibet, Alaska şi Caucaz) a fost voluntara exerciţiului de salvare derulat sâmbătă la amiază de SPL „Salvamont” Şuncuiuş cu implicarea directă a Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor, a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, a serviciilor SMURD Oradea şi Ambulanţa Aleşd precum şi a organizaţiei Cercetaşii României.

Demonstraţia a însemnat evacurea pe tiroliană, de pe un pisc aflat la o sută de metri altitudine faţă de sol, a unei tărgi cu accidentat imobilizat în ea. Simularea a constat în patru etape.

Prima etapă a fost traversarea Văii Pârâul Tare, pe tiroliană, a tărgii manipulate de dr. Hadrian Borcea, coordonator atât al SMURD cât şi a Secţiei de Urgenţă a Spitalului Clinic Judeţean Oradea. Adrian Marin, de la Salvamont Bihor, le-a explicat de la microfon privitorilor detalii despre deplasarea tărgii, în coardă, la o înălţime care făcea să pară cât un punctişor roşu pe fundalul verde. Apoi targa a fost transbordată pe culme, prin pădure, până pe piscul unui perete vertical înalt de circa 50 de metri. Iar de acolo a fost coborâtă în rapel, menţinută însă tot în poziţie orizontală, de către dr. Mircea Galu de la SMURD. Ajunsă jos, targa a fost preluată direct într-o barcă pneumatică şi traversată peste Criş până unde aştepta echipajul Ambulanţei Aleşd. Toate manipulările au fost asistate de câte un salvamontist, pentru a se preîntâmpina orice incident inerent.

Ajunsă pe picioarele ei, orădeanca Silvia Ţapoş (21 ani) ne-a declarat: „Chiar şi pentru cei cu experienţă în salvamontism şi căţărare e o reală provocare să trăiască senzaţiile unei evacuări aeriene. Trebuie să ai multă încredere în membrii echipei fiindcă viaţa ta e în mâinile lor. Când eşti imobilizat în targă resimţi amplificat orice ezitare, mai ales când ştii exact ce consecinţe ar putea avea şi o mică greşeală.”

Mai notăm că tot sâmbătă, mediciniştii MASH veniţi la Şuncuiuş cu cortul au avut ocazia să sutureze câteva răni ale unor tineri prea curajoşi la căţărat.

Cristian Horgos36Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor