Au redeschis Muzeul „Iosif Vulcan”

De Crina Dobocan
Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” a fost redeschis, joi, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, a episcopului greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, a consulului României în regiunea Trentino Alto Adige, Maurizio Passerotti, a profesorului şi cercetătorului Blaga Mihoc, dar şi a actualului custode al acestuia, poetul Ioan F. Pop.


„Muzeul Memorial «Iosif Vulcan» a fost redeschis după o perioadă de un an şi jumătate cât au durat reparaţiile. Am promovat această investiţie prin Consiliul Judeţean şi pentru că anul acesta este un an de sărbătoare pentru Revista Familia – se împlinesc 150 de ani de la apariţia primei serii a Revistei Familia, din care o parte s-a tipărit în casa lui Iosif Vulcan. Cu toţii ştim că în anul 1886 redacţia Revistei Familia s-a mutat în casa lui Iosif Vulcan”, a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, la festivitatea de redeschidere a Muzeului „Iosif Vulcan”.

Au tăiat panglica

Panglica inaugurală a fost tăiată de directorul Muzeului Ţării Crişurilor, episcopul Virgil Bercea şi Maurizio Passerotti, după care poetul Ioan F. Pop i-a însoţit pe cei prezenţi într-un tur al muzeului, vorbindu-le despre viaţa şi activitatea lui Iosif Vulcan, dar şi despre obiectele adăpostite în casa memorială a acestuia.

Muzeul va fi deschis publicului în zilele de marţi, joi şi sâmbătă între orele 10 şi 15, iar miercuri, vineri şi duminică, între orele 10 şi 14 şi 16 şi 18. Preţul unui bilet de intrare este de 2 lei pentru copii şi elevi şi 4 lei pentru adulţi.

Evenimentul de redeschidere a Muzeului „Iosif Vulcan” a fost cuprins în calendarul ediţiei a XIX-a a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor.
Manifestările dedicate Zilelor Muzeului vor continua în acest sfârşit de săptămână cu expoziţii, evenimentul „Noaptea muzeelor”, proiecţii de film, precum şi cu un concert Vivaldi.

Astfel, pe 16 mai, de la ora 11:30, orădenii sunt invitaţi să vadă o expoziţie în care au fost cuprinse şase secole de istorie vestimentară. Vernisajul expoziţiei „Haina îl face pe om” va avea loc la secţia de artă a Muzeului Ţării Crişurilor.

Surprize

În cadrul Nopţii Muzeelor, copiii care vor veni în vizită se vor putea fotografia îmbrăcaţi în costume de epocă. Organizatorii le-au pregătit băieţilor o tunică, replică după cea a lui Alexandru Ioan Cuza, care va fi prezentă în expoziţie, iar fetelor, o rochiţă având croiala cu influenţe interbelice.
De departe, cele mai aşteptate evenimente sunt Noaptea Muzeelor (care se va desfăşura pe 16 mai, între orele 19:00 şi 01:00) şi Concertul „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi.

Concertul va fi coordonat de Tudor Ciupeiu (dirijor) şi Andrada Ciupeiu (violonist) şi va fi prezentat în trei locuri diferite: la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” – „Primăvara” şi „Vara”, între orele 18.00-19.00, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” – „Toamna” şi „Iarna”, între orele 20.15-21.00 – şi la Muzeul Ţării Crişurilor – întregul concert, de la orele 23.00.

La integrala „Anotimpurile” se va intra pe bază de bilet, în limita locurilor disponibile.

Traseu special pentru Noaptea Muzeelor

Venind în întâmpinarea orădenilor care doresc să participe la evenimentul “Noaptea Muzeelor din Oradea, împreună!”, organizat de Muzeul Tării Crişurilor în noaptea de 16/17 mai 2015, un autobuz al OTL va efectua curse cu plecare de la Cimitirul Municipal la intervale de succedare de o oră, începând cu ora 18.00 până la ora 01.00, pe traseul Universitate – Oficiul de cadastru-Muzeul Tării Crişurilor – Bisercica cu Lună – P-ţa 1 Decembrie/ Blocul turn – Centrul Civic/ CEC – Magazinul Crişul – Gara Centrală – Şirul Canonicilor – Episcopia Ortodoxă – Parcul Traian – Libertăţii – Iosif Vulcan – Turnul Primăriei – Biserica Emanuel – Grădina Zoologică – Muzeul Tării Crişurilor – Oficiul de Cadastru – Universitate – Cimitirul Municipal.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !