Au renuntat la religie pentru preot

7Comentarii
Au renuntat la religie pentru preot
Final de saptamâna incendiar la Valea de Jos. Aceasta ca urmare a faptului ca jandarmii au trebuit sa intervina, din nou, între ortodocsi si proaspetii greco-catolici. Saptamâna trecuta, 350 de enoriasi l-au urmat pe preotul Dumitru Salajeanu si au trecut la greco-catolici.

Ortodocsii nu vor acum sa le permita accesul în biserica. Capii celor doua biserici fac apel la calm, „cu atât mai mult cu cât suntem în Postul Pastelui”. ÎPS Vasile Bota e nemultumit de „portile deschise” ale Bisericii Greco-Catolice. Greco-catolicii spun ca lasa la latitudinea comunitatii sa judece situatia creata.

Conflict mai vechi

Dumitru Salajeanu slujea în doua biserici: la Sudrigiu si la Valea de Jos, o filie a Sudrigiului. În urma cu circa sase luni, ca urmare a unor sesizari venite din partea enoriasilor din Valea de Jos, Episcopia Ortodoxa a decis ca în Valea de Jos sa fie numit un nou preot, Nicolae Rusu, iar Dumitru Salajanu sa ramâna în Sudrigiu. O parte din sateni l-au contestat pe noul venit si s-au raliat cu preotul Salajanu, cerând ca acesta sa ramâna în parohie.

Au urmat câteva saptamâni în care, duminica de duminica, credinciosii celor doua tabere se adunau în curtea bisericii din localitate si nici unul dintre preoti nu a fost lasat, de catre tabara adversa, sa intre în biserica sa slujeasca. În fiecare duminica, localnicii din sat erau supravegheati de fortele de ordine.

Cu mortul prin judet

Sustinatorii preotului Salajeanu au spus de nenumarate ori ca vor renunta la religie, si nu la preot. Unul dintre cele mai puternice semnale în acest sens a fost trimis în momentul în care un om care decedase din rândul sustinatorilor sai a fost adus din Valea de Jos la Sudrigiu pentru a fi prohodit.

Saptamâna trecuta, Dumitru Salajeanu a fost hirotonisit de catre episcopul greco-catolic, preot în Valea de Jos. Alaturi de el, au trecut la greco-catolici si satenii care îl sustin. În aceste conditii, si la Sudrigiu Biserica Ortodoxa vrea sa numeasca un alt preot. Oamenii au luat aceasta decizie pentru a putea revendica lacasul de cult din sat. Sâmbata, cele doua tabere s-au confruntat din nou în curtea bisericii.

Pentru ca evenimentele sa nu degenereze, la fata locului a fost trimisa o subunitate de jandarmi. Ieri, fortele de ordine au fost din nou prezente la fata locului. Ieri, cele doua tabere au ajuns la o întelegere, greco-catolicii au intrat în biserica la slujba, iar ortodocsii au facut slujba într-o casa din sat.

Tensiuni între biserici

Vasile Bota, reprezentantul Episcopiei Ortodoxe, a precizat ca preotul Dumitru Salajeanu va fi judecat de catre consiliul bisericesc si, în functie de rezultat, va fi pedepsit. „Pedeapsa poate merge pâna la caterisire, însa speram ca nu va fi cazul. Ce nu întelegem noi este cum episcopul greco-catolic poate hirotonisi un preot ortodox pedepsit de preasfintit”, a spus Vasile Bota.

„Regretam faptul ca Biserica Greco-Catolica a profitat de o neîntelegere în Biserica Ortodoxa. Localnicii din Valea nu se pot revendica de la greco-catolici, fiindca nu au fost niciodata greco-catolici”, spune Ioan Mizgan, purtatorul de cuvânt al Eparhiei Ortodoxe.

În sprijinul deciziei de a-l primi pe Salajeanu în rândurile sale, Biserica Greco-Catolica invoca Codul canonic al Bisercii Orientale, Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Conventia Europeana si Constitutia Europeana. Si spusele cardinalului Iuliu Hossu: „Fiecare suflet este o cetate pe care numai Dumnezeu o poate birui”. Florin Jula, purtatorul de cuvânt al Bisericii Greco-Catolice, insista asupra faptului ca preotul provine din Petrani, localitate în care a existat „un autentic spirit greco-catolic, astfel ca preotul a avut trairi greco-catolice”.

Veronica Bursasiu7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor