Au sărbătorit căderea Bastiliei

Au sărbătorit căderea Bastiliei
ORADEA – „Vive l’amitie fraternelle franco-roumain!” Ziua Franţei a fost sărbătorită şi la Oradea. La Marseillaise, imnul Franţei, s-a auzit în Parcul 1 Decembrie pe espanada din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor la ora 11:00. Imagini

Acesta este locul de întâlnire al francofonilor din Oradea. La Paris sărbătoarea a început mai devreme cu o oră.

Vive la France!

Evenimentul de la monumentul şoimului francez a fost organizat, şi în acest an, de Fundaţia Franco-română. Parteneri au fost Grupul „Alegria” de la Şcoala Avram Iancu şi prichindeii de la Grădiniţa numărul 23. Oficialităţile au fost reprezentate de viceprimarul Carp, secretarul Primăriei Oradea, Ionel Vila, directorul Direcţiei de Cultură, Mircea Bradu, profesorul Constantin Mălinaş, istoricul Mihai Drecin. De cadre militare în rezervă şi retrage. „ Sunt sugestive cuvintele profesorului Dejeu cu prilejul vizitei generalului Berthelot, care a fost la Oradea în 26 decembrie 1918. A folosit o formulă extrem de populară şi extrem de sugestivă: Când România e răcită, Franţa tuşeşte”, a explicat Mircea Bradu prezenţa la manifestările dedicate Franţei. De altfel, cunoscutul om de cultură are şi o experienţă unică cu nimeni altul decât Charles de Gaulle. „Eram corespondent la postul naţional de radio. Cu prilejul vizitei generalului de Gaulle la Bucureşti, în 1968, am fost chemat în această calitate în capitală. Ni s-a comunicat că generalul va avea un discurs de 6 minute şi 30 de secunde. Exact după şase minute şi 30 de secunde s-a oprit. Am realizat ce e rigoarea militară”, a mărturisit Mircea Bradu. Vizita lui de Gaulle a fost pomenită şi de istoricul Mihai Drecin în contextul în care „în astfel de momente se fac incursiuni în relaţiile dintre ţara noastră cu ţara pe care o omagiem. Vizita lui Charles de Gaulle, derulată în perioada comunistă, a fost, atât cât se putea în vremea aceea, un imbold de recuperare a suveranităţii şi independenţei”.

Secvenţe pariziene

Într-o franceză de salon, generalul maior în rezervă Nichi Virgil a adus în prim plan colaborarea dintre tinerii aviatori francezi care i-au instruit pe tinerii aviatori români, avorbit despre Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Preşedintele cadrelor militare în rezervă şi retrage, Vasile Creţu, a rememorat pentru asistenţă momentul 1916, constituirea misiunii militare franceze care la început a fost formată din 600 de oameni pentru ca ulterior să ajungă la 1.600. Sărbătoarea dedicată Franţei s-a încheiat cu o agapă. Un alt eveniment consumat în cadrul sărbătorii a fost lansarea cărţii de călătorie a avocatului Paşcu Balaci, „Secvenţe pariziene”.

Veronica Bursasiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !