Au schimbat betonul pe piatră

5Comentarii
Au schimbat betonul pe piatră
ORADEA - Joi, la sediul Direcţiei Apelor Crisuri (DAC) a avut loc prima întrunire a comisiei de analiză pentru lucrarea de amenajare a Crisului Repede pe tronsonul Podul Dacia-Pod Ferdinand. Din birou, unde s-a dezbătut ultima variantă de proiect, echipa s-a deplasat pe teren.

„Întrunirea comisiei e primul pas făcut de autorităţi şi de ONG-uri, pentru detensionarea situaţiei create anul trecut. Dorim să promovăm soluţia care va pune în siguranţă populaţia, dar care ţine cont şi de biodiversitate” e depărere Ioan Oprean, director DAC.

Soluţia

Comisia a fost formată din 14 specialişti, reprezentanţi ai Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, ai Administraţiei Naţionale „Apele Române” şi ai DAC şi membrii ai ONG-urilor au dezbătut timp de cinci ore ultimul proiect.

„Comisia a fost de acord cu 80% din proiect, dar au adus şi modificări”, spune Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt DAC. „Soluţia propusă este crearea unui anrocament de piatra brută aşezat pe un material geotextil peste nivelul minin al apei. În partea superioară a malului se va pune o plasă de pâslă, ce are drept scop fixarea malului, şi un strat înierbat”. Lucrarea va fi executată spre albia Crişului, nu în detrimentul malului.

Tăiaţi

Arborii care sunt pe jumătate în albie vor fi până la urmă tăiaţi, iar cei de pe spaţiul verde salvaţi. Înainte de tăierii, membrii comisiei se vor reîntâlni pentru a identifica împreună arborii respectivi.

Scările de acces spre mal vor fi realizate din piatră, pentru a da un aspect cât mai natural.

„Grinda de beton de pe malul stâng va fi probabil scoasă şi înlocuită cu materiale moderne. Se va include şi o zonă verde adecvată”, explică Anca Mihociu.

Pentru stoparea poluării, vor fi blocate scurderile de ape menajere în albie.
Carmen Brehoi5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor