Au simulat revolta la Penitenciar

Reactualizat la:
Au simulat revolta la Penitenciar
270 de deţinuţi din 37 de camere ale Penitenciarului Oradea au fost miercuri scotociţi.

O simulare de intervenţie în forţă s-a derulat miercuri în camerele de detenţie ale puşcăriaşilor de la Oradea.

Revoltă

Acţiunea care a cuprins un exerciţiu tehnico-tactic, de alarmare, a durat peste trei ore şi a implicat intervenţia a 237 de gardieni de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Oradea. Purtătorul de cuvânt al unităţii, scms Adrian Bungău, a informat că s-a simulat intervenţia în caz de „revoltă a întregului efectiv de persoane private de libertate cazate pe o secţie de deţinere şi baricadarea în camera de deţinere a unui număr de cinci persoane private de libertate”.

Pe timpul acţiunii, gardienii au făcut percheziţii generale la 270 de deţinuţi din 37 camere de deţinere, pe secţii şi în alte spaţii din Penitenciar unde aceştia au acces.

Interzise la penitenciar

Pe parcursul intervenţiei, gardienii au descoperit că unii deţinuţi aveau asupra lor lucruri interzise a fi păstrate: hârtie abrazivă (şmirghel), lame scoase de la BIC-uri, „flacoane tip ganteră” (mai multe flacoane din plastic legate), reviste porno, sârmă etc. Gardienii au adunat obiectele interzise, iar hainele de iarnă găsite la percheziţii au fost depozitate „la locul lor” – în magazia cu echipamentele deţinuţilor. Purtătorul de cuvânt Bungău a relatat că acţiunea a fost dispusă la nivel naţional de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu scopul „dezvoltării abilităţilor personalului şi a capacităţii de intervenţie rapidă pentru soluţionarea eficientă a incidentelor critice şi operaţionale, dar şi menţinerea unui grad ridicat de siguranţă a locurilor de deţinere”. Astfel de simulări, a spus Bungău, se organizează la anumite intervale de timp şi cu tematici specifice şi pe plan local.

În urmă cu câţiva ani, o revoltă spontană a avut loc la Penitenciarul Oradea. Preţ de circa o oră, mai mulţi deţinuţi au ajuns la poarta de intrare bătând cu diferite obiecte metalice şi din lemn. Revolta, a cărei cauză nu a fost dată publicităţii, a fost atunci aplanată şi cu ajutorul mascaţilor de la Poliţia Bihor.

O.Ş.

Pantofari recrutati din Penitenciar 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !