Au sosit super manualele în Bihor

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
1Comentariu
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop - © Foto: mediafax
La 161 de unități de învățământ din Bihor vor fi împărțite 5.430 de super manuale (Compendiu introductiv pentru gimnaziu) pentru clasa a V-a.

Manualul unic pentru elevii de clasa a V-a, conținând nu mai puțin de 296 de pagini, a ajuns și în școlile din Bihor. Astfel, conform Inspectoratului Școlar Județean, 5.430 de manuale au început să fie distribuite de marți în 161 de unități de învățământ din județ. Prețul unui exemplar este de 4 lei, iar transportul costă 14 bani, la nivel național fiind comandate pentru a fi tipărite 177.000 de exemplare, care au costat 732.780 de lei.

Pe lângă Bihor, alte 19 județe din nord-estul și nord-vestul țării au primit luni, 4 septembrie, compendiul. Au fost distribuite 82.200 de exemplare, iar până la începerea anului școlar, ministrul Educației a promis că super manualul va ajunge în toate unitățile de învățământ gimnazial din ţară.

Conform Ministerului Educației Naționale (MEN), manualul a fost tipărit ca măsură de avarie până la apariția manualelor aferente fiecărei discipline pentru clasa a V-a.

„Compendiul include resurse de învățare și propune o abordare modernă, interactivă, sintetică, menită să încurajeze gândirea critică şi comunicarea prin activităţile şi aplicaţiile integrate. Suplimentar, pentru dezvoltarea unor activităţi de învăţare se fac trimiteri inclusiv la materiale disponibile on-line.

Conţinutul a fost elaborat de grupuri de lucru cu experienţă în dezvoltare de curriculum, sub coordonarea metodologică a Institutului de Ştinţe ale Educaţiei, instituţie în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale. În plus, resursele pentru fiecare disciplină au primit aviz favorabil şi din partea unui referent ştiinţific (cu expertiză de specialitate și curriculară). Principiul pedagogic esenţial pe care acest material îl dezvoltă este cel de învățăre activă, în care elevul nu este doar un receptor, ci un participant activ la propria învăţare”, este explicația dată printr-un comunicat de MEN referitor la necesitatea introducerii compendiului.

Compendiul-minune

Documentul are 296 de pagini și este structurat pe 6 arii curriculare: Limbă şi comunicare (Limba şi literatura română, Limba modernă 1 – Engleză și Franceză și Limba modernă 2 – Engleză, Franceză și Germană), Matematică și Științele Naturii (Matematică, Biologie), Om și societate (Educație socială, Istorie, Religie – cultul ortodox, Geografie, Religie – cultul penticostal), Arte (Educație plastică, Educație muzicală), Tehnologii (Educație tehnologică și aplicații practice, Informatică și TIC), Consiliere și orientare (Consiliere și dezvoltare personală).

„Fiecare lecție este reflectată în mod distinct, fiecare disciplină având alocat un număr de pagini, corelat cu numărul de ore pe săptămână alocate studiului, potrivit planului-cadru.

Cele mai importante avantaje ale acestei resurse de învățare sunt: accesul la resurse de învăţare absolut necesare, în contextul în care anumite discipline (Informatică şi TIC) sunt studiate pentru prima dată; accentul se mută de pe conţinuturi, esenţializate în acest material, pe crearea unor contexte de învăţare relevante în dezvoltarea competenţelor generale şi specifice indicate de programele şcolare; elevii au ocazia să facă mai ușor legături între diferite discipline prin intermediul unor activități prin care pot extinde/transfera achizițiile în contexte noi”, se mai arată în comunicatul MEN.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor