Au venit lebedele

Au venit lebedele
Luni, oradenii au putut zari pe Cris, în zona dintre Podul de Pontoane si Podul Densusianu, o pereche de lebede. Iar daca anii trecuti prezenta gratioaselor înaripate era motiv de bucurie, acum venirea lor este umbrita de spectrul gripei aviare.

Însa purtatorul de cuvânt al Directiei Sanitar-Veterinare, dr. Aurel Indrie, ne asigura ca plimbarea lebedelor pe Cris nu implica transmiterea vreunei boli la om. Medicul a spus ca el si colegii sai stiu si de pescarusii sositi de ceva vreme pe apa râului, dar ca, în fapt, se monitorizeaza gospodariile unde pasarile ar putea sa se abata din drumul lor pe ape.


De asemenea, si responsabilii din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bihor ne-au spus ca monitorizeaza escalele pasarilor migratoare. „Primim semnalari si din judet. Pâna acum nu am înregistrat nici un caz deosebit. Vom urmari si evolutia lebedelor obisnuite sa vina în Oradea”, ne-a declarat luni Florian Buie, consilier în sectorul Protectia Naturii din cadrul APM Bihor.

Cum lebedele surprinse de reporterul J.b. înotau si se scufundau vioaie, fara semne de oboseala, responsabilul APM Bihor ne-a încredintat luni ca va completa fisele de monitorizare a lebedelor, pe baza observatiei personale, în cursul zilei de marti.

Otilia Sandor