Au votat bine din greseala

4Comentarii
Puterea a votat fără să vrea pentru TVA redus la alimentele de bază şi pentru pensii mai mari.

Şi când fac un bine populaţiei, parlamentarii Puterii susţin că au făcut-o din greşeală! S-a întâmplat marţi, în plenul Camerei Deputaţilor. Parlamentarii trebuiau să voteze iniţiativa legislativă a PSD-PC şi PNL, privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază: pâine, carne proaspătă, lapte de consum, ulei vegetal, zahăr şi produse expandate din cereale.
În ciuda faptului că în luna mai Senatul se pronunţase împotriva acestei iniţiative, deputaţii au adoptat legea! Camera Deputaţilor fiind cameră decizională, legea va fi trimisă la Preşedinţie, spre promulgare.
În aceeaşi situaţie se află şi o altă iniţiativă legislativă, iniţiată chiar de un deputat PDL, Mircia Giurgiu (!), privind neimpozitarea pensiilor sub plafonul de 2.000 lei.

După ce au realizat ce au făcut, liderii PDL au ţinut să spună ieri că parlamentarii PDL au votat doar din greşeală iniţiativele. În curând, PDL susţine că va propune anularea celor două proiecte legislative. Decisivă va fi însă poziţia preşedintelui Traian Băsescu.

În altă ordine de idei, ieri senatorii au respins ordonanţa de urgenţă a Guvernului, care prevede că persoanele cu două sau mai multe locuinţe în proprietate care nu sunt închiriate vor fi impozitate suplimentar. Respingerea actului normativ a fost susţinută inclusiv de senatori PDL.

Jurnal bihorean si Bihor Online i-a chestionat pe deputaţii de Bihor cu privire la votul privind reducerea TVA la alimentele de bază. Octavian Bot, deputat PDL de Oradea, a recunoscut că a votat pentru reducerea TVA la 5% dintr-o eroare. Însă, spune, Bot, eroarea a fost a liderului de grup PDL. Adică a lui Mircea Toader. „E o mare greşeală a grupului parlamentar PDL pentru că n-a existat o comunicare eficientă între liderul de grup şi deputaţi. La votul final există o procedură rapidă. E vot electronic, iar liderul de grup indică, printr-un semn, cum se votează. Aşa că PDL a luat plasă. A fost o prostie. E de tot râsul. Altceva n-am ce să vă spun”, ne-a declarat Octavian Bot.

Pentru reducerea TVA

Deputatul UDMR, Lakatos Petru, a votat pentru reducerea TVA. În cunoştinţă de cauză, ţine să precizeze. De altfel, Lakatos nu crede în ceea ce susţin liderii PDL, cum că au crezut că votează un raport de respingere a iniţiativei, dat de comisia de buget-finanţe. De altfel, chiar ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, deputat şi el, susţinea această teză, în condiţiile în care, la rândul său, confuz fiind, a votat pentru iniţiativa PSD-PC şi PNL. Lakatos îl contrazice însă flagrant: „Nu a ieşit niciun raport de respingere de la comisie. Eu sunt membru al acestei comisii, de buget-finanţe, şi ştiu că a fost un raport pentru adoptarea iniţiativei. Aşadar, nu există un raport de respingere”, ne-a declarat parlamentarul UDMR. Lakatos a ţinut să amintească faptul că UDMR a mai avut o iniţiativă de reducere a TVA pentru alimentele de bază, însă la acea vreme preşedintele Băsescu a respins-o, pe motiv că acordul cu FMI nu ar permite aşa ceva.

Deputatul PSD de Salonta, Ioan-Sorin Roman, era destins. „Ne bucurăm că în sfârşit şi cei de la Putere se gândesc la binele poporului. Sper să aibă acelaşi gând şi miercurea viitoare, la votul moţiunii de cenzură”, ne-a spus Roman.
Aflată în concediu medical, deputata PNL de Aleşd, Lucia Varga, s-a abţinut de la vreun comentariu. Ceilalţi deputaţi de Bihor, Derzsi Akos (UDMR), Peto Csilla (UDMR), Ştefan Seremi (PDL), Miroslav Merka (cehi-slovaci), Nicolae Jolţa (PNL) şi Sonia Drăghici (PSD) nu au putut fi contactaţi.

CĂLIN CORPAŞ

 

TVA la alimentele de bază va fi de 5%, pensiile sub 2000 de lei neimpozitate

Taguri: , ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor