Audieri la Gazeta de Oradea

3Comentarii
Man Liviu
Man Liviu
Doi membri ai echipei de anchetatori de la DIICOT Cluj, care investighează cazul trustului Gazeta, au început, luni, audierile şi la Oradea, fiind interogat Florin Cuc, fost angajat al cotidianului “Bună ziua, Ardeal” şi al săptămânalului Gazeta de Oradea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Florin Cuc a fost audiat, la sediul DIICOT Bihor, timp de aproape două ore, iar surse apropiate anchetatorilor au declarat că acesta a fost citat în calitate de martor. Această calitate se poate transforma în una de acuzat, deoarece mai mulţi oameni de afaceri şi politicieni din Oradea au declarat că vor depune mărturie împotriva lui Cuc.

Călin Vesa, şeful Direcţiei Regionale Vamale din Oradea şi oamenii de afaceri Radu Pentie şi Beniamin Rus au declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că Florin Cuc a fost unul dintre reprezentanţii Gazetei de Oradea care ar fi pretins atât contracte de publicitate, cât şi bani în numerar, ameninţând că în caz contrar va publica articole compromiţătoare la adresa lor.

De altfel, atât Călin Vesa, cât şi Benimain Rus s-au prezentat luni, la DIICOT Bihor, pentru a depune mărturie împotriva lui Cuc. Benimanin Rus a susţinut că va depune mărturie şi împotriva lui Liviu Man, preşedintele Trustului Gazeta, şi a lui Aurel Mureşan, directorul executiv al trustului.

Procurorii DIICOT Cluj au reprogramat pentru joi, la Cluj, audierea lui Călin Vesa.

Şeful Direcţiei Regionale Vamale din Oradea a declarat corespondentului MEDIAFAX că, începând din 2001, a fost contactat în mai multe rânduri de conducerea Trustului Gazeta, care i-ar fi cerut “să capaciteze” firmele care au tangenţă cu vama să-şi facă reclamă în Gazeta, fixând chiar şi o sumă de 2.000 de dolari pe lună.

“Când am refuzat, m-au ameninţat că vor scrie că mă droghez, aşa că e mai bine să fiu băiat bun”, a susţinut Vesa. El spune că în urmă cu doi ani a făcut şi plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru şantaj, împotriva lui Liviu Alexa, fost redecator-şef la Gazeta de Oradea, a lui Liviu Man şi Florin Cuc, care atunci era redactor la Gazeta de Oradea, dar anchetatorii au decis neînceperea urmăririi penale.

Şapte ziarişti clujeni din Trustul Gazeta sunt cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional şi şantaj calificat, cinci dintre ei fiind arestaţi preventiv, în urmă cu o săptămână.

Astfel, au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile preşedintele Trustului Gazeta, Liviu Man, directorul executiv al trustului Aurel Mureşan, directorul executiv al Gazetei de Cluj, Dorel Vidican, directorul de publicitate al Gazetei de Oradea, Anca Cocuţ şi directorul de investigaţii de la Gazeta de Cluj, Ioan Oţel, fost şef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate din IPJ Cluj.

Adrian Avarvarei, şeful departamentului protecţie internă al cotidianului “Bună Ziua, Ardeal” a primit interdicţia de a părăsi localitatea şi nu are voie să ia legătura cu colegii săi de la ziar şi nici cu părţile vătămate.

Memoranda Onac, editor general la “Bună ziua, Ardeal”, este cercetată pentru aderare la un grup infracţional şi şantaj. Memoranda Onac a primit interdicţie de a părăsi oraşul pentru 30 de zile.

Jurnaliştii sunt acuzaţi că ar fi şantajat mai multe persoane publice, printre care se numără şi oameni de afaceri şi politicieni, pe care i-au ameninţat că vor dezvălui în ziare diverse fapte, reale sau imaginare, despre ei. Împotriva jurnaliştilor au depus plângeri zece persoane publice.

“În sarcina lor s-a reţinut constituirea unui grup infracţional organizat în vederea obţinerii de foloase materiale injuste prin şantajarea mai multor persoane din Cluj şi Bistriţa, prin intermediul publicaţiilor aparţinând trustului de presă Gazeta”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul teritorial Cluj.

Conform DIICOT Cluj, în anul 2004, cei şase, având fiecare atribuţii clar delimitate în interiorul grupului infracţional, ar fi constrâns (prin ameninţări cu darea în vileag în publicaţiile trustului de presă) oameni de afaceri, politicieni, directori de instituţii publice, persoane de conducere din administraţia locală să încheie, prin societăţile pe care aceştia le deţin sau le conduc, contracte de publicitate cu trustul de presă, în condiţiile în care o mare parte din foloasele materiale obţinute prin această modalitate le-au folosit în interes personal.

În urmă cu o săptămână, doi directori de la Trustul Gazeta, din Cluj-Napoca, au reclamat, într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX, duritatea intervenţiei poliţiştilor şi procurorilor DIICOT şi au susţinut că totul se reduce la “plata unor poliţe personale”.

Cristian Horgos3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor